vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Zimní zahřátí: Svařák, grog či pečený čaj

5. prosince 2012

Zimní zahřátí: Svařák, grog či pečený čaj

Kategorie: Zdraví a krása, Připojené tagy: čaj punč nápoj pití zima alkohol

preventan-mimiforum-banner

Čím jiným se v zimě zahřát lépe, než kvalitním horkým nápojem. Svařené víno, punč a nově i pečený čaj patří mezi ty nejoblíbenější.

GingiMax

GingiMax® obsahuje 40 mg standardizovaného extraktu z listů Ginkgo biloby (jinan dvoulaločný) obsahujícího min. 24% flavonoidních glykosidů a 6% terpenických laktonů.

gingimax

Doplněk stravy

Více ZDE

Když venku mrzne, až praští, nemáme dvakrát chuť na ledové nápoje. Naopak často saháme k těm, které nás trochu rozehřejí. Kromě klasického čaje, kávy, či horké čokolády, se stále větší oblibě těší i další nápoje, často s obsahem alkoholu. Svařené víno, grog, punč či stále oblíbenější pečený čaj. Zjistili jsme to nejzajímavější o těch hlavních z nich a přinášíme i několik zajímavých tipů, jak je připravit.

Svařené víno

Svařené víno, lidově řečeno svařák, znají asi všichni. Nápoj původně z červeného vína smíchaný s kořením se však dnes připravuje i v bílé variantě.

Tradiční recept: Na klasický svařák potřebujeme litr vína, dvě deci vody, skořici, hřebíček, cukr a citron. Aby se ve víně zachoval alkohol, nesmí se vařit. A to je právě nejčastější chybou při přípravě tohoto nápoje. Aby chutnal co nejlépe, rozpusťte v kastrolku cukr, nechejte jej lehce zkaramelizovat, zalijte vodou a vařte pět minut s kořením (hřebíček, skořice). Poté přidejte víno a krátce prohřejte, ale nenechejte nápoj projít bodem varu. Podávejte s kolečkem citronu.

Tipy MIMIFORA:

  • Citron můžete nahradit pomerančem a můžete jej do vína i trochu vymačkat.

  •  Ke skořici a hřebíčku se přidává také badyán. Práci si však můžete ulehčit, pokud si koupíte hotovou kořenící směs na svařené víno.

Grog zdravi-a-krasa-zimni-zahrati-ii-sh-nahled

Historie tohoto oblíbeného nápoje sahá až do staré Anglie. Rum byl oblíbeným nápojem námořníků, kteří se s jeho pitím nešetřili, a došlo to tak daleko, že jim jejich velitel, admirál Vernon, nařídil pít rum zředěný horkou vodou. A protože rád nosil kalhoty z grogrénové látky, nikdo mu neřekl jinak než Grog. Název se uchoval i pro tento nápoj, který tvoří grog, horká voda a cukr. Pravá námořnická varianta však skrývá ještě koření a citronovou šťávu.

Tradiční recept: U nás se grog většinou připravuje jako jednoduchá směsice rumu, horké vody a cukru s plátkem citronu. Pokud chcete vyzkoušet tradiční grog námořníků, pak do 2 dcl studené vody dejte hřebíček, skořici a citronovou šťávu a vše přiveďte k varu. Chvíli povařte, sceďte, nalijte do sklenice a přidejte rum. Oslaďte cukrem dle chuti.

Tip MIMIFORA:

Pokud se bojíte konzumovat rum, můžete jej nahradit jiným alkoholem – například brandy, koňakem či whiskey.

Pečený čaj

Říká se mu pečený čaj, ale s čajem jako takovým nemá vlastně nic společného. Jde v podstatě o nápoj z pečeného ovoce. Neobsahuje kofein a můžete si ho připravit sama – z domácího i koupeného ovoce a udělat si zásobu na dlouhé zimní večery.

Tradiční recept: Libovolné ovoce omyjte, nakrájejte na kousky, přidejte koření (hřebíček, skořice, badyán), promíchejte, rozložte na plech a pečte 10 minut v troubě. Přidejte cukr a dle chuti lze přilít rum. Pečte dalších cca 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Poté vše rozdělte do skleniček, obraťte dnem vzhůru, sterilujte. Příprava tohoto čaje je pak jednoduchá – stačí zalít pár lžic směsi horkou vodou a máte připravený zdravý a chutný nápoj.

Tip MIMIFORA:

Pečené čaje se prodávají hotové ve skleničkách. Stačí je jen zalít vodou, a to vám výrazně usnadní práci.

 

Text: mob
Foto: Shutterstock.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse