preventan-junior-ovocny-mix-banner

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Newsletter

Chcete být informováni o novinkách z mimiforum.cz?
Zadejete zde svoji emailovou adresu.

Zdravé velikonoční dobroty

3. dubna 2017

Zdravé velikonoční dobroty

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: mazanec beránek Velikonoce dieta recepty

preventan-mimiforum-banner

K Velikonocům tradičně patří mazanec, beránek či jidáše. Pochutiny, které nejsou zrovna dvakrát dietní. Přinášíme vám jejich odlehčenou variantu, abyste se mohla oddat velikonočnímu mlsání. 

Mazanec, beránek, anebo jidáše. To jsou dobroty, které k Velikonocům neodmyslitelně patří. Jenže pokud držíte dietu, anebo důsledně dbáte na štíhlou linii, není pro vás klasická verze zrovna ideální. Přinášíme proto recepty na velikonoční pochutiny v dietnějších variantách, ze kterých si určitě vyberete.

dieta-zdrave-velikonocni-dobroty-ii-sh-nahled Dietní mazanec

Co je potřeba: ½ kg polohrubé mouky, ¼ kg měkkého tvarohu, 2 žloutky, 12 lžic mléka, 8 lžic oleje, 1 a ½ prášku do pečiva, 1 balení sorbitu, špetka soli, menší hrstka mandlí a rozinek

Postup: Veškeré suroviny zpracujeme v těsto, ze kterého poté vytvarujeme bochánek. Pečeme v předem vyhřáté troubě pozvolna a dozlatova.


Dietní beránek

Co je potřeba: 750 g hrubé mouky, 250 g rostlinného tuku, 2 vejce, 75 g škrobové moučky, 60 g umělého sladidla, 100 g mletých ořechů, lžička prášku do pečiva, špetka soli

Postup: Umeleme ořechy a opražíme je na kapce tuku. Necháme je vychladnout. Mezitím si ušleháme tuhý sníh z bílků, který osladíme umělým sladidlem. Do sněhu přimícháme oříšky a mouku. Přidáme škrobovou moučku, kypřící prášek a sůl. Poté přidáme rozpuštěný rostlinný tuk. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě.


Dietní jidáše

Co je potřeba: 400 g polohrubé mouky, 1,5 dcl mléka, 150 g másla, 25 g fruktózy, 3 žloutky, 30 g droždí, lžička citronové kúry, náhradní sladidlo na pocukrování či med

Postup: Připravíme si kvásek, který necháme v teple vzejít (třetinu vlažného mléka smícháme se lžící mouky, droždím, lžičkou fruktózy). Mouku dáme do mísy, do důlku vložíme žloutky.  Přidáme vzešlý kvásek, vlažné máslo, špetku soli, zbylou fruktózu a vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme bochánek, který necháme cca hodinu vykynout. Těsto rozdělíme cca na 20 kousků. Vytvoříme z nich válečky a různě je stáčíme či pleteme dle naší fantazie. Na plechu necháme cca 10 minut kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 20 minut dozlatova. Ihned po vyjmutí z trouby je pocukrujeme náhradním sladidlem, nebo pokapeme teplým medem.


Tip MIMIFORA:
Boží milosti – dietnější varianta

Co je potřeba: 30 dkg hladké mouky, 4 žloutky, 2 dkg másla, 2 dkg cukru, 2 lžíce rumu a 4 lžíce bílého vína

Postup: Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Poté je vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem a horké obalujeme v cukru. Klasická varianta, zcela nedietní, smaží cukroví na pánvi v sádle, a poté obaluje v cukru.

Text: asm
Foto: Shutterstock.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse
Váš email:
Heslo:
Horoskop
Vítáme nová miminka
Dítě Uživatelka Termín
Antonín
mamybaby14.12.2016
Jaroslav
Izabela
italka29.09.2016
Nikola
Pavla03.10.2015
Dítě Uživatelka Datum
Adam
Petra8407.11.
Lucie
lussy01.12.
Alexandr
skyline02.12.
Přidat svůj termín »
Vaše příspěvky
Vaše poslední fotopříspěvky
NÁŠ POKLAD
NÁŠ POKLAD
Od uživatele: Aleki
profilová fotka
profilová fotka
Od uživatele: Natálka Kresbová
Miláček Péťa
Miláček Péťa
Od uživatele: Petulinka
Anketa