7. října 2019
Láska, nebo rodina? Vyplatí se vztah jen kvůli dětem?
Na otázku, zda se vyplatí držet vztah jen kvůli dětem, neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží totiž
4. září 2019
Problém: Matka chce řídit náš vztah!
Případů, kdy chce matka řídit život svému dospělému dítěti, je víc, než si myslíte. I když jste dos

3. dubna 2017
Zdravé velikonoční dobroty
Kategorie: Dieta, Připojené tagy: mazanec beránek Velikonoce dieta recepty
K Velikonocům tradičně patří mazanec, beránek či jidáše. Pochutiny, které nejsou zrovna dvakrát dietní. Přinášíme vám jejich odlehčenou variantu, abyste se mohla oddat velikonočnímu mlsání.
Mazanec, beránek, anebo jidáše. To jsou dobroty, které k Velikonocům neodmyslitelně patří. Jenže pokud držíte dietu, anebo důsledně dbáte na štíhlou linii, není pro vás klasická verze zrovna ideální. Přinášíme proto recepty na velikonoční pochutiny v dietnějších variantách, ze kterých si určitě vyberete.
Dietní mazanec
Co je potřeba: ½ kg polohrubé mouky, ¼ kg měkkého tvarohu, 2 žloutky, 12 lžic mléka, 8 lžic oleje, 1 a ½ prášku do pečiva, 1 balení sorbitu, špetka soli, menší hrstka mandlí a rozinek
Postup: Veškeré suroviny zpracujeme v těsto, ze kterého poté vytvarujeme bochánek. Pečeme v předem vyhřáté troubě pozvolna a dozlatova.
Dietní beránek
Co je potřeba: 750 g hrubé mouky, 250 g rostlinného tuku, 2 vejce, 75 g škrobové moučky, 60 g umělého sladidla, 100 g mletých ořechů, lžička prášku do pečiva, špetka soli
Postup: Umeleme ořechy a opražíme je na kapce tuku. Necháme je vychladnout. Mezitím si ušleháme tuhý sníh z bílků, který osladíme umělým sladidlem. Do sněhu přimícháme oříšky a mouku. Přidáme škrobovou moučku, kypřící prášek a sůl. Poté přidáme rozpuštěný rostlinný tuk. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Dietní jidáše
Co je potřeba: 400 g polohrubé mouky, 1,5 dcl mléka, 150 g másla, 25 g fruktózy, 3 žloutky, 30 g droždí, lžička citronové kúry, náhradní sladidlo na pocukrování či med
Postup: Připravíme si kvásek, který necháme v teple vzejít (třetinu vlažného mléka smícháme se lžící mouky, droždím, lžičkou fruktózy). Mouku dáme do mísy, do důlku vložíme žloutky. Přidáme vzešlý kvásek, vlažné máslo, špetku soli, zbylou fruktózu a vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme bochánek, který necháme cca hodinu vykynout. Těsto rozdělíme cca na 20 kousků. Vytvoříme z nich válečky a různě je stáčíme či pleteme dle naší fantazie. Na plechu necháme cca 10 minut kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 20 minut dozlatova. Ihned po vyjmutí z trouby je pocukrujeme náhradním sladidlem, nebo pokapeme teplým medem.
Tip MIMIFORA:
Boží milosti – dietnější varianta
Co je potřeba: 30 dkg hladké mouky, 4 žloutky, 2 dkg másla, 2 dkg cukru, 2 lžíce rumu a 4 lžíce bílého vína
Postup: Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Poté je vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem a horké obalujeme v cukru. Klasická varianta, zcela nedietní, smaží cukroví na pánvi v sádle, a poté obaluje v cukru.
Text: asm
Foto: Shutterstock.com
Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!