vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Zdravé potraviny: Jak správně číst etikety

4. března 2019

Zdravé potraviny: Jak správně číst etikety

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: glutamát sodný nutriční hodnota Etikety éčka potraviny

preventan-mimiforum-banner

Vybrat si zdravé potraviny, které nejsou plné Éček a mají kvalitní složení, není až tak složité. Stačí jen důkladně číst etikety. Zjistili jsme, co na každém výrobku najdete a podle čeho se řídit.

Veškeré informace o výrobku, včetně množství a složení, by měly být uvedeny na jeho obalu. Zjišťovali jsme, co všechno na etiketách najdete a jak je správně číst.

1. Množství

Přesně řečeno – čisté množství výrobku, a to v jednotkách hmotnosti nebo objemu (u kapalin).

2. Název

Podle směrnic musí vždy obsahovat údaj o fyzikálním stavu potraviny, případně o použité zvláštní úpravě. Například to, že je potravina uzená, mražená, drcená, sušená apod. 

3. Seznam složek

Musí být uvedeno vše, co potravina obsahuje, a to podle váhy od nejtěžších složek po nejlehčí. Vždy musí být uvedeno upozornění na možné potravinové alergeny (např. ořechy, vejce, mléko apod.). Tento údaj je zvlášť důležitý pro alergiky. Je-li v názvu použit popis složky, například jogurt s jahodami, musí být vždy uveden její podíl.

4. Trvanlivost

Můžete se setkat se dvěma druhy označení. »Spotřebujte do«, nebo »Minimální trvanlivost«. První z nich se používá u těch potravin, které podléhají rychlé zkáze a po uplynutí doby by se neměly konzumovat (např. mléčné výrobky, vejce). Druhé z nich se používá u těch výrobků, které se dají déle skladovat a jejich konzumace po době trvanlivosti by neměla být nebezpečná. Jídlo však může ztrácet či měnit chuť či konzistenci.

5. Výrobce

Na obalu musí být vždy uveden výrobce, anebo dovozce výrobku. Ten potom za produkt odpovídá.

6. Původ

Existují výrobky, u kterých je povinné uvést zemi či oblast původu. Mezi ně patří maso, ovoce či zelenina. O původu potraviny byste se měla dočíst také tam, kde by značka či prvky na obalu (například vlajka) mohly zákazníka vést k mylné představě o původu zboží.

7. Nutriční hodnota

Nutriční hodnoty udávají energetickou hodnotu potraviny a její výživné látky (např. bílkoviny, tuk, vlákninu, sodík, vitamíny a minerály). Pokud se uvádí tvrzení o nutriční hodnotě výrobku, například nízkotučné, s vysokým obsahem vlákniny apod., musejí být hodnoty uvedeny vždy. Zároveň ale musí splňovat jisté normy dané směrnicemi.


MIMIFORUM zjistilo:
Nejčastější Éčka v potravinách

Přídatné látky, které vylepšují vzhled, prodlužují trvanlivost či zlepšují chuť, najdete ve většině potravin. Označení E znamená, že látka prošla testováním bezpečnosti a byla schválena v Evropské unii. Jaké jsou nejčastější z nich?


dieta-zdrave-potraviny-ii-sh_small Antioxidanty
 – Mají na svědomí delší trvanlivost výrobku. Zabraňují oxidaci, díky níž jídlo ztrácí přirozenou barvu a žlukne. Jedním z nejčastějších je kyselina askorbová (vitamin C) značená jako E300.
Barviva – Jejich úkolem je výrobku dodat jednotnou barvu, anebo přirozenou barvu, kterou ztratil během zpracování. Např. karamel E 150 a.
Emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla – často používaný je pektin (E 440) či lecitin (E322).
Konzervační látky – mezi velmi časté patří oxid siřičitý (E220), dusičnany a dusitany (E 249–252)
Sladidla – častý je sacharin (E 954), aspartam (E951) či sorbitol (E420).
Látky zvýrazňující chuť a vůni – asi nejznámější je glutamát sodný (E 621), o němž se ví, že může být nebezpečný a přivodit zdravotní problémy a alergické reakce.

Text: asm
Foto: Shutterstock.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse