7. října 2019
Láska, nebo rodina? Vyplatí se vztah jen kvůli dětem?
Na otázku, zda se vyplatí držet vztah jen kvůli dětem, neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží totiž
4. září 2019
Problém: Matka chce řídit náš vztah!
Případů, kdy chce matka řídit život svému dospělému dítěti, je víc, než si myslíte. I když jste dos

3. července 2011
Zajímavá dieta: Jezte tuky, zhubnete!
Kategorie: Dieta, Připojené tagy: signály porodnice porod kyseliny linie tuky hubnutí dieta organismus
Držíte dietu, tak zcela zapomeňte na tuky! Tato hláška je ovšem pěkný omyl. Tuky jsou totiž pro náš organismus nezbytné a po některých se dokonce hubne.
MaxiCor
Přípravek MaxiCor je doporučován všem, kteří si chtějí současně s běžnou stravou zvýšit příjem zdraví prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin, a tím podpořit správné fungování srdečně-cévního systému. Tento dokonalý »koktejl látek« příznivě ovlivňuje většinu komponentů metabolického syndromu, ekzémy, zánětlivé a autoimunitní procesy obecně (revmatoidní arthritis, psoriáza), migrény. Ženy mohou ocenit blahodárné působení na premenstruační syndrom, u dětí hraje důležitou roli pro správný vývoj zraku a rozvoj mozkové činnosti. Je ideální pro všechny, kteří z jakýchkoli důvodů nemohou nebo nechtějí jíst ryby.
Doporučená cena: 182 Kč
Tuky jsou základní stavební jednotkou našeho těla a pro organismus jsou naprosto nezbytné. Umožňují vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, jsou zásobárnou energie a důležité jsou i pro tvorbu pohlavních a nadledvinových hormonů. Jenže není tuk jako tuk. To, jestli je prospěšný zdraví a štíhlé linii, záleží na tom, zda obsahuje nasycené či nenasycené mastné kyseliny.
Prospěšné a zbytečné tuky
Nasycené mastné kyseliny najdete v potravinách živočišného původu (sádle, másle, tučném mase a tučných sýrech) a jejich velký příjem se rozhodně nedoporučuje. Může totiž způsobit četné zdravotní problémy (například srdce, cév či rakovinu tlustého střeva), ale i obezitu. Jiná situace je u nenasycených mastných kyselin, které jsou pro tělo naopak nezbytné – mezi ty nejdůležitější patří omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Rybí tuk – základ zdraví
Omega-3 mastné kyseliny najdete například v tučných rybách, sójových bobech či řepkovém oleji. Vědci dokázali, že umí chránit před vznikem demence a Alzheimerovy choroby, příznivě působí na vysoký cholesterol a tlak. Proto doporučují rybí tuk, ale také maso, vejce, cereálie nebo pórek. Omega-6 mastné kyseliny najdete v semínkách, pšeničních klíčcích, rostlinných olejích a v rybách.
Jezte tuky, ale maximálně z 30 %
Pokud chcete zhubnout, tuky ze stravy rozhodně nevynechávejte, i po nich totiž můžete ztratit přebytečná kila. Odborníci se ale shodují na tom, že jejich denní příjem by neměl přesáhnout 30 % z celkové denní energie (u těžce fyzicky pracujících 35 %), přičemž poměr nasycených a nenasycených kyselin by měl být 1:2. Jednoduše řečeno – tuky, které tělo nutně nepotřebuje a po kterých nezhubnete, bývají tuhé (například sádlo, máslo). Naopak ty tekuté, jako jsou zmíněné omega-3 a 6 mastné kyseliny, je třeba tělu dodat, protože si je samo nevytvoří. Pokud jich nemáte dostatek, doporučuje se je tělu dát v potravinových doplňcích.
Chléb se sádlem? Raději rybu!
Jak je tedy možné, že naše prababičky byly štíhlé, a přitom si na svačinu dávaly chleba se sádlem? Odpověď je jednoduchá – měly nesrovnatelně vyšší energetický výdej, navíc maso jedly většinou jen o víkendu a denní příjem živočišných tuků tak byl minimální. Dnešní doba je ale jiná, výdej energie nižší a skryté tuky číhají všude, proto by se takový chléb se sádlem neměl stát denní součástí jídelníčku. Pokud chcete zhubnout, snižte obsah živočišných tuků ve stravě, naopak zvyšte příjem rostlinných tuků a nezapomínejte na ryby. V nich obsažené omega-3 mastné kyseliny totiž snižují produkci hormonu hladu a napomáhají hubnutí.
Trans-mastné kyseliny tělu škodí
Velký pozor dejte také na trans-mastné kyseliny, které nejsou zdravé – a při dietě se už vůbec nehodí. Zvyšují cholesterol a zvyšují riziko nemocí srdce a cév, na které u nás zemře skoro polovina lidí. Trans-mastné kyseliny jsou obsaženy v jídlech z fast-foodů, ve smažených pochoutkách, bramborových lupínkách, hranolkách, ale i trvanlivém pečiv apod. Z diety i z běžné stravy je rozhodně vynechejte, nebo jejich přísun omezte.
Text: mob
Foto: Ingimage.com
Ryby