vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Vaříme polévky. Zn. Co nejdietněji.

12. listopadu 2014

Vaříme polévky. Zn. Co nejdietněji.

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: dýně zázvor dieta polévka brambory recept

preventan-mimiforum-banner

Když se ochladí, přijde teplá polévka vhod. Jakou si ale uvařit, aby byla chutná, zdravá, a přitom nepříliš kalorická? Zde je několik tipů!

Jen máloco v chladných dnech zahřeje lépe, než teplá polévka. Vybrali jsme pro vás několik receptů, které jsou chutné, zdravé a hlavně – nepříliš kalorické.

 

Dýňová polévka se zázvorem

Co je potřeba: 1 střední dýně hokaido, 2 lžíce olivového oleje, 3 brambory, 3 mrkve, 1 pórek, sůl, pepř, čerstvý strouhaný zázvor

 

Jak na to: Dýni oloupeme, odstraníme semínka, pokrájíme na kousky. Mrkev a brambory očistíme a pokrájíme je na kostičky, pórek na kolečka. Na oleji krátce osmažíme pórek, přidáme ostatní zeleninu a zalijeme vodou. Uvaříme do změknutí. Poté vše rozmixujeme. Polévku dochutíme solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným zázvorem.

 

Krémová bramborová polévka

Co je potřeba: brambory, strouhaný sýr typu Eidam, voda, mléko, česnek, máslo, sůl, pepř

 

Jak na to: V osolené vodě uvaříme brambory (oškrábané a nakrájené), když budou měkké, rozmixujeme i s vodou, přidáme mléko, ještě chvilku povaříme. Přidáme kousek másla, dochutíme pepřem, prolisovaným česnekem. Na talíři posypeme strouhaným sýrem, případně pažitkou.

 

Mrkvovo-zázvorová polévka

Co je potřeba: cca 0,5 kg mrkve, 1 l kuřecího vývaru, kari, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, stroužek česneku, kousek zázvoru (asi 3cm), 3 lžíce zakysané smetany

 

Jak na to: Jemně nastrouhanou mrkev a zázvor orestujeme na oleji, přidáme sůl, pepř, česnek a kari. Po chvíli zalijeme vývarem a necháme asi 20min. vařit. Rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu, necháme přejít varem. Na talíři můžeme zdobit pažitkou či petrželkou.

 

dieta-varime-polevky-ii-sxc-nahled Rajská polévka s ovocnými vločkami

Co je potřeba: 1 cibule, olej, dvě hrsti vloček, sůl, 5 x bobkový list, nové koření, skořice, cukr, 1 velký rajský protlak, 1 dcl vody nebo vývaru, hotová jíška

 

Jak na to: Na oleji zpěníme najemno posekanou cibuli, zalijeme studenou vodou nebo vývarem, přidáme koření, osolíme, vsypeme vločky a přivedeme k varu. Vaříme doměkka asi čtvrt hodiny. Pak vyjmeme bobkový list, vmícháme protlaky, řádně rozmícháme, provaříme a dochutíme dle potřeby, můžeme dohustit jíškou.

 

Text: ino

Foto: Sxc.hu

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse