7. října 2019
Láska, nebo rodina? Vyplatí se vztah jen kvůli dětem?
Na otázku, zda se vyplatí držet vztah jen kvůli dětem, neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží totiž
4. září 2019
Problém: Matka chce řídit náš vztah!
Případů, kdy chce matka řídit život svému dospělému dítěti, je víc, než si myslíte. I když jste dos

2. září 2015
Tipy na dýňové pochoutky
Kategorie: Dieta, Připojené tagy: cupcakes koláč dýně jidlo dieta polévka
Připravte si netradiční pochoutky z dýní! Třeba zdravý koláč, polévku, anebo cupcakes jako dezert.
Dýně jsou zdravé, plné vitaminů, málo kalorické a skvěle chutnají. Jak je zpracovat trochu netradičně? Přinášíme několik zajímavých receptů!
Zdravý dýňový koláč
Co je potřeba: hrnek oloupané nakrájené dýně, hrnek kondenzovaného mléka, 2 vejce, ½ hrnku rozdrcených sušenek, 3 lžíce másla, ½ hrnku cukru, vanilkový cukr, lžičku skořice, zázvoru a špetku muškátového oříšku
Jak na to: Všechny ingredience dohladka rozmixujte (dobře poslouží například profesionální mixér Catler) a směs vlijte do vymazané dortové formy. Pečte přibližně 50 minut při 180°C. Po vychlazení můžete ozdobit domácí šlehačkou.
Kořeněné dýňové cupcakes se sýrovým krémem
Co je potřeba:
Korpus:110 g krystalové cukru, 88 g jemného tmavého cukru, 150 g hladké mouky, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 1/3 menší lžičky sody, 1 čajová lžička skořice, ½ lžičky mletého zázvoru
Vanilkový krém: 125 g krémového sýra, 250 g mascarpone, moučkový cukr podle chuti
Dýňové pyré: 1 menší dýně (ideálně Hokkaido)
Na ozdobu: 25 g slunečnicových semínek, moučkový cukr, skořice, jablečné křížaly
Jak na to: Nejprve připravíme dýňové pyré. Dýni oloupeme a nakrájíme na menší dílky. V troubě předehřáté na 190 °C pečeme tak dlouho, dokud není měkká. Poté ji rozmixujeme na kaši. Zbytek dýňového pyré můžeme skladovat ve vzduchotěsné nádobě až 1 týden v lednici nebo až 2 měsíce v mrazáku. Troubu předehřejeme na 170 °C. Hnědý cukr prošleháme v robotu, abychom se ujistili, že v něm nezůstaly žádné hrudky. Poté do stejné mísy prosejeme všechny suché ingredience – hladkou mouku, kypřící prášek, sodu, veškeré koření a ½ lžičky soli. V další míse smícháme všechny mokré ingredience – dýňové pyré, rostlinný tuk Hera máslová a vejce. Poté mokré ingredience vmícháme do suchých. Zašleháme tak, aby těsto bylo lesklé a hladké a všechny ingredience byly spojené. Košíčky plníme asi do ¾ jejich výšky. Pečeme asi 20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Po upečení přendáme košíčky na chladící mřížku, kde je necháme zcela vychladnout. Krémový sýr a mascarpone (v pokojové teplotě) promícháme s cukrem. Nešleháme mixérem, jinak krém zřídne. Krémem zdobíme až zcela vychladlé cupcakes, posypeme zlehka skořicí, moučkovým cukrem a ozdobíme slunečnicovými semínky. Můžeme doplnit jablečnými křížalami.
Dýňový krém se zakysanou smetanou a chia semínky
Co je potřeba: 350 g dýně muškátové, 165 g cibule, 250 ml zakysané smetany, sůl dle chuti 25 g chia semínek Menu Gold, 1l zeleninového vývaru, 10 ml slunečnicového oleje
Jak na to: Čerstvou muškátovou dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostky, orestujeme na slunečnicovém oleji s cibulkou, zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni povaříme asi 15 minut až do změknutí. Mezi tím nasypeme chia semínka do zakysané smetany a necháme nabobtnat. Jakmile je dýně změknutá, dochutíme solí, přidáme nabobtnaná chia semínka se zakysanou smetanou, krátce povaříme a můžeme podávat. Pro výraznější chuť můžete do základu přidat chilli papričku.
Text: mob
Foto: archiv Menu Gold, Hera
Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!