vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Teplá zelenina: Zdravé a dietní recepty

1. října 2014

Teplá zelenina: Zdravé a dietní recepty

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: ratatouille pohanka dieta zelenina recept

preventan-mimiforum-banner

Zelenina by se měla stát denní součástí každodenního jídelníčku. Nemáte-li v chladných dnech chuť na studenou, dopřejte si ji v teplé úpravě.

Zelenina je nejen zdravá, plná vitaminů a minerálů, ale také dietní. Obsahuje málo kalorií, zato mnoho látek, které tělo potřebuje. Nemáte v chladnějších dnech chuť na syrovou zeleninu? Pak si ji dopřejte v »teplé« úpravě.

 

Zapečená zelenina se sýrovou kůrčičkou

Co je potřeba: 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, 5 středních brambor, olivový olej, sůl, 2 stroužky česneku, 200 g sýru podle chuti, bylinky k dochucení, možno přidat šunku či slaninu

 

Jak na to: Mrkev, petržel, celer, brambory a česnek nakrájíme na tenké plátky. Promícháme, osolíme, přidáme bylinky dle chuti, příp. šunku (slaninu) a 2 lžíce oleje. Dáme do zapékací misky, zakryjeme a pečeme téměř doměkka (cca 45 – 60 min), poté odkryjeme, posypeme sýrem a necháme zapéct asi 15 min, až vznikne křupavá kůrčička.

 

Pohankové placky se zeleninou

Co je potřeba: 1/2 hrnku pohanky, 1 hrnek vody, 1 mladá cuketa, 1 mrkev, 2 vejce, 3 až 4 lžíce špaldové mouky, sůl, olej, medvědí česnek (příp. klasický), petrželová nať

 

Jak na to: Pohanku propláchneme, zalijeme vařící vodou, osolíme, přidáme olej a dusíme asi 6 minut. Poté odstavíme a přikryjeme utěrkou. Cuketu neloupeme, nastrouháme ji nahrubo, mrkev najemno, česnek prolisujeme nebo najemno nasekáme. K zelenině přidáme pohanku, mouku a vejce, promícháme. Na oleji smažíme placičky, opečeme z obou stran. Podáváme se zeleninovým salátem.

 

Zelenina pečená v alobalu

Co je potřeba: brambory, červená řepa, celer, mrkev, cuketa, česnek, sůl, olivy, balzamikový ocet, olej, sůl, majoránka a kmín

 

Jak na to: Zeleninu v množství a kombinaci dle chuti nakrájíme na kousky, brambory na čtvrtky, vše položíme na olejem vymaštený alobal, pokapeme octem a olejem, osolíme, okořeníme. Alobal uzavřeme, položíme na plech a pečeme v troubě na 2000 C zhruba jeden a půl hodiny.

 

dieta-tepla-zelenina-ii-sxc-nahled Ratatouille

Co je potřeba: 2 červené papriky, 2 cibule, 2 malé cukety (nebo jedna větší), 1 lilek, 2 rajčata, 1 plechovka loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, olivový olej, pepř, sůl, rozmarýn a tymián

 

Jak na to: Lilek nakrájíme na hrubší kousky, osolíme a počkáme, až pustí vodu. Na oleji zpěníme cibuli, když zesklovatí, přidáme nakrájenou papriku, opláchnutý lilek a nakonec nahrubo pokrájenou oloupanou cuketu, zalijeme plechovkou rajčat a přidáme prolisovaný česnek (může být i drcený). Osolíme, opepříme a cca 30 minut dusíme. Nakonec přidáme bylinky a můžeme podávat.

 

Text: lju

Foto: Sxc.hu

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse