vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Svatý Martin: Zvyky, víno, tradice

11. listopadu 2013

Svatý Martin: Zvyky, víno, tradice

Kategorie: Téma týdne, Připojené tagy: kůň slavnost Svatý Martin tradice víno

preventan-mimiforum-banner

Svátek svatého Martina se tradičně slaví 11. listopadu. Provází jej bujaré veselí, výborné mladé víno a nejrůznější pochutiny, z nichž nejznámější je pečená husa. Navíc je spojován s tradičním příjezdem Martina na bílém koni. 

Ostropestřec Farmax Plus

Ostropestřec Plus Farmax® je přírodní přípravek z rostlinných výtažků. Obsahuje standardizovaný extrakt z plodů ostropestřce mariánského a klanoprašky čínské.

ostropestrec-plus-nahled

Doplněk stravy

 

Více ZDE

11. 11. Dlouho očekávané datum mezi vinaři a milovníky vína. Přesně v 11. hodin se totiž otevírají první láhve svatomartinského, prvního vína nového ročníku. Jsou svěží, ovocná, mají lehkou barvu a chuť. Jde o mladá vína, která je třeba také brzy vypít – nejpozději do Velikonoc.


MIMIFORUM zjistilo:

Pod značkou »Svatomartinské« lze vyrábět pouze vína raných odrůd.

  • Bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
  • Červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
  • Růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké

Zdroj: www.svatomartinskevino.cz

 

Tradice vína sahá do 18. století

Svatomartinské víno není žádnou novinkou 21. století. Jeho kořeny totiž sahají až na dvůr císaře Josefa II., do druhé poloviny 18. století. Kromě toho právě na začátku listopadu končila služba vinařům u sedláků, a to byla ta správná doba, kdy novou úrodu ochutnat. Toto období je propojeno s hodováním a slavením, protože kromě pití se nabízelo dobré jídlo.

 

Typické svatomartinské pochutiny tema-tydne-svaty-martin-ii-sxc-nahled

Vedle svatomartinského vína je tu i další tradiční pochutina – pečená husa. A není žádným tajemstvím, že i její porcování mělo svá pravidla – sluhové dostávali křídla a stehna, hospodář si nechal hlavní část. Husa se zelím a knedlíkem ale nebyla jediným svatomartinským pokrmem. Oblíbené byly i tzv. svatomartinské rohy, anebo podkovy svatého Martina. Šlo o rohlíky, které dávaly dívky svým partnerům. Tradiční jsou také rohlíky plněné mákem či povidly.

 

Zajímavost MIMIFORA:

2× o svatomartinské huse

-          Podle jedné z legend se jedí husy na sv. Martina proto, že se svatý Martin v době, kdy měl být jmenovaný biskupem, ukryl do husince. Husy jej ale kejháním prozradily, a tak se staly tradiční pochoutkou na pekáči.

-          Podle druhé legendy skončily husy na pekáči proto, že rušily Martinovo kázání.

 

Beaujolais – francouzský vzor

Svatomartinské slavnosti provázelo nejen hodování, ale i další zvyky. Například kůži z hus si ženy dávaly do střevíců, a to proto, aby se jim nepotily nohy. Anebo naopak mezi prsty, aby se jim na nohou nedělala kuří oka.  Vzorem pro naše Svatomartinské je mladé francouzské víno, beaujolais.

 

MIMIFORUM zjistilo:

Svatomartinské versus beaujolais

Tradiční francouzské beaujolais, se začíná prodávat vždy třetí čtvrtek v listopadu. Stejně jako v případě svatomartinského jde o mladé víno, ale z oblasti Beaujolais, severně od Lyonu. Je ovocné a svěží, avšak u nás jeho obliba pomalu ustupuje. Nahrazuje jej totiž stále oblíbené víno pod označením »Svatomartinské«.  


Text: ino

Foto: Shutterstock.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse