vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Špenátová polévka s kokosovým mlékem

1. července 2011

Špenátová polévka s kokosovým mlékem

Kategorie: Recepty, Připojené tagy: lékař prohlídky změny vývar polévka brambory špenát recepty recept miminko

preventan-mimiforum-banner

Milujete polévky a rády zkoušíte něco nového? Pak vám dnes opravdu uděláme radost. Vynikající a hlavně zdravá špenátová polévka plná vitamínů potěší každou ženu, která pečuje o své zdraví. Také vám ušetří spoustu času a vzhledem ke své hutné konzistenci nahradí i hlavní jídlo.

PŘIPRAVTE SI

* 200 g špenátových listů nakrájených na proužky

* 600 ml zeleninového vývaru

* 400 g sladkých brambor

* 200 ml kokosového mléka

* 1 cibuli

* snítku kopru

* 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru

* 2 stroužky prolisovaného česneku

* oříšek másla

* šťávu z jedné limetky

* špetku chilli, sůl, pepř

POSTUP

Rozpusťte v hrnci máslo, přidejte brambory nakrájené na malé kousky, cibuli, česnek, zázvor a orestujte dozlatova. Nalijte vývar, limetkovou šťávu, chilli, přikryjte pokličkou a vařte zhruba čtvrt hodiny (brambory musí být měkké). Přidejte špenát a kokosové mléko. Vše vařte dalších 5 minut, nakonec podle potřeby osolte a opepřete. Polévku na talíři ozdobte snítkou kopru a podávejte s opečeným bílým chlebem, cibulovou bagetovou nebo bramborovou želvičkou.

RÁMEČEK

Zajímavost MIMIFORA

Proč právě…

…špenát

Ve vysokých koncentracích je bohatý na karotenoidy, takže se doporučuje jako vynikající přírodní prostředek k prevenci rakoviny. Obsahuje i lutein (karotenový pigment), a proto působí antioxidačně. Potravina bohatá na beta-karoten pomáhá předejít degeneraci žluté skvrny oční sítnice, která často způsobuje slepotu u starších lidí. Doporučuje se také ke snížení vysokého krevního tlaku, pomáhá při anémii nebo střevní zácpě. Objeven byl v Asii, odkud se přes Sýrii a Arábii dostal do severní Afriky. Odtud si ho začátkem 12. století odvezli Španělé a rozšířil se dále po Evropě. O 200 let později se objevují recepty na špenátová jídla již v prvních dochovaných kuchařských knihách.

Text: ino

Foto: Ingimage.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse