vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Salmonelóza: Jak se jí vyhnout?

6. srpna 2013

Salmonelóza: Jak se jí vyhnout?

Kategorie: Zdraví a krása, Připojené tagy: Salmonelóza průjem vejce nemoc bakterie maso

preventan-mimiforum-banner

Nepříjemný silný průjem, který dokáže řádně potrápit. Stačí sníst kontaminovanou potravinu a salmonelóza je tu dřív, než se nadějete. 

Actilac

· Obsahuje harmonický poměr kombinaci 8 kmenů mikroorganismů včetně bifidobakterií a lactobacilů.
· Obsah mikroorganismů ≥ 4×108 CFU/cps.

actilac_small

Doplněk stravy

Více ZDE

Nakažené potraviny (především maso a vejce), či kontaminovaná voda. To jsou hlavní zdroje, díky kterým se můžete salmonelózou nakazit. A v létě bývá tato nepříjemná nemoc obzvlášť častá! Potraviny se rychleji kazí, griluje se na každém kroku, méně se dodržuje hygiena (například při kempování), a to vše může vést k nákaze.

Za průjem mohou bakterie

Salmonelóza je infekční průjmové onemocnění bakteriálního původu. Stojí za ní některá z bakterií rodu Salmonella, nejčastěji Salmonella enteritidis a ročně se s ní u nás potýká až 30 000 lidí. Baktérie salmonely se ze zažívacího traktu transportují do lymfatického systému a odtud do krve. Tak se mohou dostat kamkoliv a usadit se na různých orgánech. To může způsobit komplikace.

MIMIFORUM zjistilo:

Hlavní příznaky salmonelózy

-          Akutní, silný průjem. Nejdříve kašovitý, následně zelený s příměsí hlenu.

-          Bolesti břicha, případně i zvracení.

-          Horečka. Tu může způsobit rozšíření bakterií do krevního oběhu.

-          Bolesti hlavy, netečnost a další příznaky dehydratace, která díky silnému průjmu může nastoupit velmi rychle.

Antibiotika jsou nevhodná

To, že se skutečně jedná o salmonelózu, potvrdí lékař pomocí výtěru. Na léčbu se v tomto případě nepoužívají antibiotika, dokonce jsou i nevhodná. Prodlouží totiž nemoc tím, že zpomalí vylučování toxinů z těla. Je nutné držet poměrně přísnou dietu, doplňovat tekutiny (vhodný je i rehydratační roztok), užívat střevní absorbenty, které na sebe vážou škodliviny ve střevech, odstraňují je a urychlují průběh nemoci.

Nejúčinnější je prevence zdravi-a-krasa-salmoneloza-ii-sh-nahled

I když je salmonelóza velmi nepříjemná, většinou odezní a nezpůsobí vážnější komplikace. Není to ale pravidlem. U oslabených jedinců může vyvolat například zánět mozkových blan či kostí, způsobit poškození jater a ledvin. Je proto vždy lepší věnovat se prevenci, dbát na dostatečnou tepelnou úpravu a hygienu a rizikovým potravinám se raději vyhnout.

MIMIFORUM zjistilo:

Jak se chránit před salmonelou

-          Nedostatečně tepelně upravené maso. Pokud si doma či v restauraci dáte maso, které není dostatečně tepelně upravené, salmonela může přijít velmi rychle. Ničí ji totiž až teplo, konkrétně zahřívání potraviny na více než 720C po dobu nejméně 16 vteřin. Nejčastějším zdrojem nákazy bývá maso drůbeží.

-          Vejce a výrobky z nich. Dalším častým zdrojem nákazy bývají vejce – a výrobky z nich. Pozor na vejce syrová, ta pokud možno nejezte vůbec. Opatrná buďte také u jídel, kam se syrová vejce dávají – například tolik oblíbené Tiramisu se stalo zdrojem salmonelózy v nemálo případech.

-          Měkké uzeniny. Zdrojem salmonel mohou být i měkké uzeniny, obzvlášť v létě. Tlačenky, jitrnice či točený salám – tomu je lépe se v teple vyhnout.

-          Majonéza a saláty. V létě si tyto pochutiny raději odpusťte. Bývají častým zdrojem této nemoci.

-          Mražené potraviny. Pokud necháte potraviny rozmrazit a znovu zmrznout, koledujete si o pomnožení salmonel. Tak pozor na to.

-          Pozor na hygienu. Velmi důležité je také dodržovat hygienu. Bakterie totiž mohou zůstat na noži či prkénku, a tak je důležité je důkladně umývat. Je také vhodné vyhradit si nůž jen na maso a nekrájet s ním například syrovou zeleninu či sýr. Často měňte i mycí hadérky či houbičky, které opět mohou být zdrojem bakterií.

Text: mob

Foto: Shutterstock.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse