vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Rizikové grilování: Hrozí i rakovina!

10. července 2013

Rizikové grilování: Hrozí i rakovina!

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: karcinogen Grilování nemoc rakovina

preventan-mimiforum-banner

Grilování k letním večerům neodmyslitelně patří, avšak je třeba dát dobrý pozor. Může totiž také vyvolat nemalé zdravotní problémy. A dokonce i rakovinu!

Aspenzym

·    Doplněk stravy.
·    Multienzymový přípravek (amyláza, lipáza, proteáza, laktáza, celuláza, betain).
·    Základní funkce obsažených složek enzymů: amylázy – enzymy štěpící cukry, lipázy – štěpící tuky, proteázy – štěpící bílkoviny.

aspenzym

Doplněk stravy

Více ZDE

Grilované naložené masíčko, ryba či zelenina. Kdo by odolal letním pochoutkám! Příjemné posezení večer u grilu, sklenka dobrého moku, klid a pohoda. Ideální představa letního večera. Jenomže grilování není tak růžové, jak se na první pohled zdá. Může totiž způsobit vážné zdravotní problémy, a dokonce i rakovinu!


Grilování a rakovina

Grilované maso je bezpochyby dobré, ale odborníci tuto úpravu nevidí rádi. Mnozí ji dokonce považují za nejméně vhodnou metodu přípravy masa, dokonce horší, než smažení. Hlavní problém je pak v tom, že není-li maso připraveno správně, může vyvolat nemalé potíže. Pokud není dostatečně tepelně upravené, můžete se nakazit některou z chorob ze syrového masa. Je-li však spálené, je to ještě horší. Vědci totiž prokázali, že v černých, spálených částech grilovaného masa, se nachází separát PhIP, který může způsobit rakovinu, stejně jako další karcinogenní látky – heterocyklické aminy (HCAs) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs).


Nebezpečí častého grilování dieta-rizika-grilovani-ii-sh-nahled

Heterocyklické aminy, které dostaneme s grilovaným masem do těla, zvyšují riziko rakoviny některých orgánů – prostaty, tlustého střeva, žaludku, ale i prsou. Ohrožují také játra či kůži. Za PAHs zase stojí tučnější maso, které odkapává do uhlíků. Tím se tvoří kouř, který prostupuje do grilovaných potravin. Ve formě zplodin se usazuje na opékaném mase. Nebezpečí hrozí zvlášť tehdy, pokud grilujete často a pravidelně.


MIMIFORUM zjistilo:

Nebezpečné karcinogenny se vytvářejí nejen na mase, ale i na potravinách obsahujících škroby. Na topinkách, bramborácích, či bramborách se tak na tmavém povrchu (kůrce či slupce) může vytvořit toxický akrylamid. Především se mluví o souvislosti akrylamidu a vzniku rakoviny prsu.


Zákeřné bakterie v grilovaném mase

Pokud si grilování dopřáváte jen občas, rakovinu vám pravděpodobně nevyvolá, ale může způsobit další nepříjemné zdravotní problémy. Na vině je především nedostatečně tepelně upravené maso. To totiž může být kontaminované bakteriálními patogeny, a pak hrozí nákaza salmonelou, kampylobakterem, Escherichiou coli, listerií apod. Z jednoho grilování si tak můžete odnést průjmy, zažívací potíže, bolesti břicha, nevolnost a další nemalé potíže. Velký pozor dejte hlavně v těhotenství a grilu se raději vyhněte.


MIMIFORUM doporučuje:
5 tipů pro bezpečnější grilování

-    Negrilujte tučné maso. Tuk odstraňte před tím, než na gril maso vůbec dáte. Snížíte tak riziko usazení karcinogenních zplodin, navíc bude pokrm dietnější.
-    Pokud se maso na grilu připálí a objeví se na něm černé kousky, odstraňte je před podáváním.
-    Dodržuje přísně hygienu. V žádném případě nepoužívejte na syrové a hotové maso stejné nástroje, talíře, podnosy, prkénka či nože. Hotové maso tak můžete snadno kontaminovat. Samozřejmostí je časté mytí rukou, vždy když přijdou do styku se syrovým masem.
-    Menší kousky, časté obracení. Plátky masa na gril připravujte menší a tenčí. Lépe a dříve se tak propečou. Co nejčastěji je také obracejte. Pokrm bude dříve hotový, a tím se sníží i riziko vzniku karcinogenů.
-    Maso předem namarinujte. Podle některých odborníků se vyplatí maso předem namarinovat. Nejen, že bude chutnější, ale hlavně – marináda prý poslouží jako ochrana před vznikem a usazením karcinogenů na mase.

Text: ino
Foto: Shutterstock.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse