uromax-brusinka-zdarma

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Newsletter

Chcete být informováni o novinkách z mimiforum.cz?
Zadejete zde svoji emailovou adresu.

Rizika grilování: Toto vám hrozí!

10. srpna 2016

Rizika grilování: Toto vám hrozí!

Kategorie: Zdraví a krása, Připojené tagy: kampylobakterióza riziko Grilování nemoc rakovina

preventan-mimiforum-banner

Kampylobakterióza, anebo dokonce rakovina. To jsou jen některé z nemocí, které vám při grilování hrozí.

Diskutujte: Měla jste někdy nepříjemnou zkušenost s jídly z grilu?


 Není nic lepšího, než si o příjemném letním večeru posedět venku a pochutnávat si na čerstvě grilovaném masíčku. K tomu chlazené pivo či sklenka vína a spousta lidí by bylo na vrcholu blaha. Jenomže takové grilování se taky může pořádně vymstít a způsobit vážné zdravotní problémy.

Grilování je nejméně vhodné

O grilovaném mase se odborníci nevyjadřují příliš lichotivě. Podle nich jde o nejméně vhodnou možnost přípravy masa. Hned po ní následuje smažení. Naopak nejlepší možností je vaření. Avšak grilované maso chutná mnohem lépe než to vařené, a tak se to v létě, kdy je možnost jídlo připravit i posedět si venku, pochoutkami z grilu jenom hemží.

Hlavní riziko: Rakovina

V souvislosti s grilováním odborníci nejčastěji zmiňují riziko rakoviny. Uvolňují se při něm totiž toxické látky. Při delším opékání na grilu se tvoří heterocyklické aminy, které jsou silně karcinogenní a ohrožují především žaludek, játra, střeva či kůži. Najděte jej právě v černých, avšak křupavých, kouscích na mase. Dalším karcinogenem jsou polycyklické aromatické hydrokarbony. Za nimi stojí tučnější maso, které odkapává do uhlíků, a tak se tvoří kouř, který prostupuje do grilovaného kousku.

Kampylobakterióza: Nemoc z jídla zdravi-a-krasa-rizika-grilovani-ii-sh

Grilování může přinést i mnohem častější zdravotní problémy. Hrozí především průjmová onemocnění a další potíže, za kterými stojí nedostatečně tepelně upravené maso, anebo fakt, že dojde k jeho kontaminaci, například díky používání stejné vidličky na syrové a zpracované pokrmy, talířů či prkýnek. Dobrým příkladem bývá kampylobakterióza, o které se mluví jako o nejčastější nemoci z jídla u nás. Projevuje se průjmy, bolestmi břicha, zvracením, či horečkou a nevolností.

Tipy pro zdravější grilování

  • Gril před použitím dobře očistěte a rozpalte. Po skončení jej naopak vyčistěte, nenechávejte na něm zbytky potravin a tuku.

  • Maso si předem namarinujte. Vědci totiž soudí, že u masa naloženého v marinádě je mnohem menší pravděpodobnost, že se z něj uvolní karcinogenní látky.

  • Zkraťte dobu na grilu. Potraviny by měly být v kontaktu s grilem co nejkratší dobu, ale zároveň musí být dostatečně tepelně upravené. Proto se doporučuje některé předem tepelně předpřipravit, například kuřecí křídla lze krátce předvařit. Maso můžete dát také na chvíli do mikrovlnné trouby. Pak se je také doporučuje velmi často otáčet, aby nemělo čas přilnout ke grilu.

  • Pozor na syrové maso. Dejte pozor, aby se syrové maso nedostalo do kontaktu s již hotovým, které k vám poputuje na talíř. Proto se doporučuje mít oddělené talíře, obracečky, vidličky apod. na syrové a grilované maso.

  • Dostatečně se myjte. Ruce, kterými berete syrové maso a dáváte na gril, si velmi dobře myjte. Důležitá je teplá mýdlová voda a dostatečná doba mytí, aby se zabránilo kontaminaci.

  • Černou vrstvu vždy odstraňte. Dříve, než grilované maso někomu naservírujete, odstraňte černou vrstvu, pokud se objeví. Ta v sobě může mít karcinogenní látky. Pozor na připálené potraviny, které obsahují škroby, například brambory či obiloviny. Tvoří se v nich totiž toxický akrylamid.

  • Grilujte netučná masa. Pokud viditelný tuk mají, pak jej před grilováním odřízněte. Tuky se totiž přepalují, navíc kapou dolů, a díky tomu vznikají nebezpečné zplodiny. Ty pak stoupaní nahoru a usazují se na pochutinách, které grilujete.

 

Text: lju

Foto: Shutterstock.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse
Váš email:
Heslo:
Horoskop
Vítáme nová miminka
Dítě Uživatelka Termín
Antonín
mamybaby14.12.2016
Jaroslav
Izabela
italka29.09.2016
Nikola
Pavla03.10.2015
Dítě Uživatelka Datum
Přemysl
jesenka33Zítra
Adam
Petra8407.11.
Jan
Karel02.08.
Přidat svůj termín »
Vaše příspěvky
Vaše poslední fotopříspěvky
NÁŠ POKLAD
NÁŠ POKLAD
Od uživatele: Aleki
profilová fotka
profilová fotka
Od uživatele: Natálka Kresbová
Miláček Péťa
Miláček Péťa
Od uživatele: Petulinka
Anketa