vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Po čokoládě se hubne!

10. prosince 2012

Po čokoládě se hubne!

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: čokoláda vědci štíhlá linie hubnutí

preventan-mimiforum-banner

Jíst čokoládu je nejen zdravé, ale navíc to prospívá štíhlé linii. Má to však jeden háček – musí se jíst pravidelně, a musí být hořká alespoň se 70 % kakaa. 

V předvánoční době na nás sladkosti útočí na každém kroku. Od mikulášské nadílky, která skrývá řadu dobrot, přes pečení vánočního cukroví, až po dobroty, které nabízí slavnostní tabule a nejrůznější večírky. Nemusíte se jim však vyhýbat ani tehdy, pokud držíte štíhlou linii. Podle vědců totiž můžete hubnout i po čokoládě.

Čokoládu ano, a denně! dieta-po-cokolade-se-hubne-ii-sh_big

Není to žádný nesmysl. Čokoládu si můžete dopřát bez obav, a ještě k tomu prospěje vaší postavě. A dokonce je vhodné si jíst denně! Má to ale jeden háček – záleží totiž na tom, jaké množství a jaký druh jíte. Odborníci přicházejí s dobrou zprávou – konzumace čokolády musí být pravidelná! Jen tak se dočkáte krásné a štíhlé postavy.                                         

70 % a víc – jen to funguje

Neznamená to ale, že si v supermarketu koupíte denně tabulku nejlevnější čokolády, sníte ji a budete štíhlá. Na hubnutí funguje jen tmavá hořká čokoláda s minimálně 70 % kakaa. Obsahuje vlákninu, která přináší pocit plnosti a zabraňuje ukládání tuků. Její součástí jsou i tři tuky – kyselina palmitová, stearová a olejová, které si však ve vzájemné kombinaci vyhovují natolik, že nepáchají v těle neplechu, naopak ho nepodporují v ukládání tuku. Kvalitní čokoláda navíc obsahuje zdraví prospěšné antioxidanty. 

Neodpírejte si čokoládu

O tom, že čokoláda je štíhlé linii prospěšná, svědčí i řada výzkumů. A odpírat si ji je podle vědců velká chyba. Čím více totiž potlačujeme myšlenky na sladké, tím větší je pak údajně jo-jo efekt, který vede k přejídání a přibírání. Ženy, které se snažily chuť na čokoládovou pochoutku zahnat, totiž ve finále snědly o polovinu více čokolády než ty, které si jí rovnou daly. A to je dostatečně silný důvod, proč si ji denně kousek dopřát. Optimální množství pro hubnutí je cca 28 g, přibližně dvě kostičky z tabulky.

MIMIFORUM zjistilo:

5 důvodů, proč jíst čokoládu

-          Protože po ní zhubnete. Musíte si jí však dát jen kousek a musí jít o kvalitní druh s vysokým podílem kakaa. Minimálně 70 %.

-          Protože prospívá srdci. Je prokázáno, že lidé dopřávající si pravidelně kousek kvalitní čokolády, mají o 40 % nižší riziko infarktu a kardiovaskulárních příhod.

-          Protože zlepšuje náladu. Její konzumace totiž zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, a tak se cítíme šťastnější.

-          Protože tiší bolest a zmenšuje úzkost. Čokoláda obsahuje látku fenyletalamin, o kterém je známo, že navozuje příjemné pocity, a tak pomáhá při úzkostech a depresích. Navíc tiší bolest, a tak se ve formě nápoje používá i při bolestech žaludku.

-          Protože je lepší, než sex a líbání. Slast, která někoho přepadne při konzumaci čokolády, je prý lepší, než sex! Navíc tělo na ni reaguje mnohem déle, například pocity slasti si udrží až čtyřikrát déle než u líbání.

MIMIFORUM doporučuje:

Vědecky prověřeno – čokoládový dort k snídani!

Ideální snídaně? Podle izraelských vědců je to čokoládový dort. Musíte ho ale jíst pouze ráno, protože tehdy je metabolismus nejaktivnější a nejschopnější využít a spálit větší množství kalorií. Takový čokoládový dort obsahuje proteiny i sacharidy, a pokud si ho dáte ráno, výrazně se zmírní touha po sladkém, která vás jinak může přepadat během dne. Navíc taková energetická ranní bomba pomůže nakopnout metabolismus. K lepším výkonům vede i mozek. Výsledky izraelského výzkumu dokázaly, že lidé, kteří si jej ráno dopřáli, hubli lépe a shodili více kilo než ti, kteří se sladkostem vyhýbali.

 

Text: mob

Foto: Shutterstock.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse