vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Pečeme na Velikonoce. Zn. Dietně!

16. dubna 2014

Pečeme na Velikonoce. Zn. Dietně!

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: beránek Velikonoce pečení jehněčí recept sýr

preventan-mimiforum-banner

Na Velikonoce si můžete dopřát řadu dobrot, aniž byste musela přibrat. Přinášíme několik tipů na dietnější recepty. 

Spoustu dobrot na velikonoční tabuli si můžete připravit, i když nechcete hodovat tučné a příliš sladké pokrmy. Přinášíme pár tipů na skvělého beránka bez cukru, na jehněčí i na velikonční sýr!

 

Beránek bez cukru

Beránek je jedním ze symbolů Velikonoc. Držíte-li dietu, zkuste variantu bez cukru.

Co je potřeba: 200 g polohrubé mouky, 200 g měkkého tvarohu, 80 g másla, 4 odměrky sladidla Kandisin, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, olej a hrubá mouka na vysypání formy

Jak na to: Žloutky utřeme se sladidlem, přidáme tvaroh a změklé máslo. Vše třeme společně do pěny. Smícháme mouku s práškem do pečiva a pomalu vmícháváme do třené hmoty. Nakonec ušleháme sníh z bílků a opatrně vmícháme do těsta. Formu vymažeme a vysypeme (nemáme-li silikonovou) a pečeme při 1800C cca 45 min.

 

dieta-peceme-na-velikonoce-ii-sxc-nahled

Marinovaná jehněčí kýta

Mladé jehněčí maso by na velikonoční tabuli nemělo chybět. Nevíte, jak jej snadno a lehce upravit? Zkuste tento recept.

Co je potřeba: Jehněčí kýta (množství podle porcí), sůl, brambory, cibule a přísady na marinádu (olivový olej, 5 stroužků česneku, pepř, sůl, tyminán, majoránka, rozmarýn).

Jak na to: Připravíme si marinádu a naložíme do ní na menší kousky nakrájené maso. Necháme minimálně přes noc v lednici. Druhý den uvaříme brambory, klasicky, anebo v páře. Maso v marinádě osolíme a dáme na 20 až 25 minut do parního hrnce, anebo pečeme v troubě do změknutí. Brambory můžeme podávat šťouchané s pažitkou či cibulkou,

 

 

MIMIFORUM zjistilo:

Jehněčí maso se skvěle hodí nejen k Velikonocům, ale i pro dietu! Je lehce stravitelné, dietní, plné vitaminů a minerálních látek. Odborníci na výživu je považují za vysoce kvalitní bílkovinnou potravinu.

 

  Velikonoční sýr

Specialita, která v lednici příliš dlouho nevydrží. Hned se po ní totiž zapráší.

Co je potřeba: 1 litr mléka, 10 syrových vajec, pažitka, sůl, sladká paprika, vegeta či jiné koření dle chuti

Jak na to: Mléko nalijeme do hrnce a vejce v něm rozšleháme metličkou. Přidáme cca ¾ lžičky soli, trochu papriky a vegety a za stálého míchání necháme na plameni zhoustnout. Stále mícháme, až se směs začne srážet, přidáme nakrájenou pažitku. Mícháme do chvíle, až se sražené kousky zcela oddělí a zůstane kromě nich jen voda. Poté slijeme celý obsah na cedník překrytý bílým plátnem či bavněnou plenou, svážeme, uděláme váleček a točením zcela vyždímáme. Necháme dvě hodiny odkapat v chladu, poté vybalíme a dáme do lednice. Krájíme na plátky, výborný je na tmavém pečivu s čerstvou zeleninou.

 

Text: lju

Foto: Sxc.hu

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse