7. října 2019
Láska, nebo rodina? Vyplatí se vztah jen kvůli dětem?
Na otázku, zda se vyplatí držet vztah jen kvůli dětem, neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží totiž
4. září 2019
Problém: Matka chce řídit náš vztah!
Případů, kdy chce matka řídit život svému dospělému dítěti, je víc, než si myslíte. I když jste dos

23. ledna 2013
Ovoce a zelenina v zimě: Co se hodí pro dietu
Kategorie: Dieta, Připojené tagy: ovoce zdraví vitaminy dieta zelenina
Ovoce a zelenina by měly být nezbytnou součástí každého jídelníčku. Ne všechny druhy se však hodí, když držíte dietu, a ještě k tomu v zimě, kdy je výběr omezený. Vybrali jsme několik druhů, které se v chladných měsících jíst vyplatí.
Vitamin C Farmax 1000 mg s vlákninou
- Doplněk stravy, šumivé tablety.
- Vitamin C přispívá k normální funkci imunitní systém a normálního energetického metabolismu.
- Vitamin C přispívá také ke snížení míry únavy a vyčerpání.
- Vitamin C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, zubů, a kůže.
- Výhoda šumivé formy.
Šumivé tablety s vitaminem C zajistí osvěžující nápoj příjemné chuti obohacený o vlákninu.
Zelenina
Dostatečný příjem zeleniny je pro hubnutí nepostradatelný. Je totiž nejen zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny, ale hlavně obsahuje velmi málo kalorií. Umí zasytit, navíc ji můžete konzumovat v řadě úprav – syrovou, dušenou, vařenou, na grilu apod. Vybrali jsme tři druhy zeleniny, která by ve vašem (nejen) zimním jídelníčku neměly chybět.
1. Brokolice
Je výborným zdrojem vitaminů, především vitaminu C. Ve 100 g ho najdete dokonce v množství 155 % doporučené denní dávky. Kromě toho v ní najdete kyselinu listovou, vitaminy A a B1. Výhodou je, že obsahuje velké množství vody, a díky tomu minimum kalorií, a také sacharidů.
Zajímavost MIMIFORA: Čím má brokolice tmavší barvu, tím je obsah vitaminů vyšší.
2. Mrkev
O mrkvi se říká, že prospívá zraku. Je totiž významným zdrojem beta-karotenu, formy vitaminu A. I když je výborná i syrová, zdravější je vařená varianta. Syrová mrkev obsahuje také sacharid falkarinol, který má protirakovinné účinky. Při vaření se zachová jen tehdy, vaříme-li ji krátce a vcelku. Mrkev je také skvělým zdrojem vlákniny a minerálů, navíc obsahuje minimum kalorií.
Zajímavost MIMIFORA: Co se obsahu vitaminů a minerálů týká, je lepší mrkev, která byla déle v půdě, než ta mladá.
3. Celer
Ne každý ho má rád a ne každému chutná. Pravdou ale je, že je celer velmi zdravý, a proto ho odborníci často doporučují konzumovat denně. Je bohatým zdrojem vitaminu C, draslíku a vlákniny. Pomáhá při nervových poruchách i potížích se spánkem a jsou známé také jeho afrodiziakální účinky. Jíst ho můžete vařený, smažený, ale i syrový, například v podobě pomazánek.
Zajímavost MIMIFORA: Celer je skvělý pro všechny, kdo si rádi dopřávají alkohol. V těle totiž působí jako protijed.
Ovoce
Stejně jako zelenina je i ovoce skvělým zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. Má to ale jeden háček – často obsahuje hodně sacharidů, a tak ve větším množství není pro dietu zrovna tím pravým. Chcete-li zhubnout, nemůžete si je dopřávat neomezeně, ale je potřeba jeho příjem omezit. Pozor je třeba dát na druhy, které obsahují nejvíce cukru – banány, hrozny, anebo hrušky. Také zde jsme vybrali tři druhy, které ve své stravě rozhodně nevynechávejte.
1. Ananas
O ananasu se často říká, že je skvělý tukožrout. Obsahuje totiž přírodní enzymy, které tělu pomáhají odbourávat tuky. Nejznámějším je spalovač tuků bromelin. Ananas je třeba jíst jen čerstvý, protože ten, co najdeme v konzervách, je slazený. Kromě zmíněných enzymů v něm najdeme vitaminy B a C, železo, zinek či kalium, které pomáhá odvodňovat organismus.
Zajímavost MIMIFORA: Ananasy kupujte co nejzralejší, obsahují totiž více účinných látek. Čím více voní a mají vystouplé »šupiny«, tím lépe.
2. Avokádo
Ovoce, které se často opomíjí, i když je velmi zdravé. Patří sice mezi nejtučnější plody, ale oněmi tuky jsou zdravé nenasycené mastné kyseliny. Je skvělým zdrojem bílkovin, karotenu a vitaminu C, B a E – antioxidantů, díky kterým se tělo zbavuje škodlivých toxinů. Jeho výhodou je i to, že vyrovnává hladinu cukru v krvi, a tak zabraňuje pocitu hladu. Je však kaloričtější, a tak se to s jeho konzumací nesmí přehánět.
Zajímavost MIMIFORA: K okamžité spotřebě jsou vhodné měkčí plody, avšak ne příliš měkké, na kterých po doteku prstem zůstává znatelný důlek.
3. Mandarinky
Typické »zimní« ovoce je skvělým zdrojem vitaminu C, ale také vlákniny. Obsahují pektin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jsou o něco méně kalorické, než jejich konkurence v citrusových plodech – pomeranče.
Zajímavost MIMIFORA: Obvyklý počet dílků v mandarince je 7 až 11. Pokud obsahuje i dvanáctý, je výrazně menší a bývá nejsladší.
Text: mob
Foto: Shutterstock.com
Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!