vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Okinawská dieta: Zhubněte jako Japonky!

15. března 2012

Okinawská dieta: Zhubněte jako Japonky!

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: Okinawská dieta Japonsko obezita nadváha hubnutí dieta

preventan-mimiforum-banner

Pro všechny ženy, které chtějí být štíhlé jako Japonky a dožít se vysokého věku, je tu řešení. Zkuste Okinawskou dietu! 

Diskutujte: Proč byste vyzkoušela právě Okinawskou dietu?


Každý pátý člověk u nás je obézní, tvrdí odborníci. Jenomže v Japonsku je tomu jinak. Tam totiž s nadváhou bojují jen 3 % obyvatel. Důvod je na první pohled jasný – Japonci prostě jedí zdravě. Pokud se i my začneme jinak stravovat, mohou jít přebytečná kila dolů a my se budeme cítit svěžeji a lépe, říkají experti. A tak se podívali na to, co vlastně v Japonsku jedí, že jsou štíhlí, zdraví a dožívají se vysokého věku. Například obyvatelé města Okinawa jsou nejdéle žijícími lidmi na světě a není výjimkou, že se dožívají i 110 let. Právě proto vznikla dieta, která se nazývá Okinawská.

Dieta bez tuku, cukru a soli

Málo tuku, cukru a soli. Naopak hodně zeleniny, ovoce, mořských ryb a sójových výrobků. To je ve stručnosti základ této diety. Aby byla účinná, měla by se držet osm týdnů, ale u zdravého životního stylu by se mělo zůstat i nadále. Dieta je zajímavá i v tom, že vás nečeká žádné vážení porcí či počítání kalorií. Stačí, když vynecháte určité potraviny a jiné zase do jídelníčku zařadíte a budete dodržovat jedno důležité pravidlo, které jistě velmi dobře znáte, a to je: „Jez dopolosyta.“

Nevýhody: Málo kalorií a neznámá jídla

Pravidlem diety je, že byste se neměla přecpávat. Tedy když cítíte, že začínáte být plná, přestanete jíst. Jen tímto způsobem snížíte množství přijatých kalorií. Jenže nic není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Okinawská dieta je nízkotučná a denní příjem kalorií velmi malý. S tím může mít řada lidí problém, hlavně v prvních dnech. Další potíže tkví v tom, že se doporučuje jíst jídla, která u nás nejsou obvyklá, navíc nemusejí uspokojit naše chuťové buňky. Dieta vynechává nejen sladkosti, ale i maso (kromě vepřového a ryb), téměř všechny mléčné výrobky a sladkosti, ale i pečivo. Zkrátka není zdaleka pro všechny.

Jídlo ve čtyřech skupinách dieta-okinawska-dieta-ii-sh

Okinawský dietní plán dělí potraviny do čtyř kategorií. Jídlo, které spadá do poslední z nich, je nejlepší zcela vynechat a z toho ve třetí kategorii si můžete dopřát jen občas, v minimální míře a jen v určitou denní dobu. Naopak nejvíc by se měly jíst potraviny z první a druhé kategorie.

Dělení potravin

  1. Velmi lehké – jde o potraviny, které obsahují méně než 0,7 kcal/g a lze je bez obav jíst kdykoli během dne. Jsou to: čekanka, mořské řasy, jablka, chřest, broskve, brokolice, nezahuštěná zeleninová polévka, hrášek, jogurt bez tuku a tofu, na pití zelený čaj a voda.

  2. Lehké – Obsahují 0,8–1,5 kcal/g a lze si je dopřát kdykoli během dne, ale jen v omezeném množství. Sem patří ryby, hnědá rýže a tmavé těstoviny, sushi, vařené fazole.

  3. Středně těžké – Obsahují 1,6–3 kcal/g. Patří sem libové červené maso, sójový sýr, rozinky, kaše či pomazánka z rozmixované cizrny.

  4. Těžké potraviny – Obsahují 3–9 kcal/g. Měly by se nejíst vůbec, anebo jen velmi zřídla a ve zcela minimálním množství. Jde o všechny sladkosti, smažená jídla, moučníky a dezerty, tučné sýry, slaninu a uzeniny, máslo, rostlinný olej, chipsy a další potraviny.

Nezapomeňte na pohyb a japonská jídla

Pokud se do Okinawské diety pustíte a vytrváte, máte váhový úbytek zaručen. Kromě toho je strava zdravá, a tak může sloužit jako prevence mnoha nemocí. Navíc je vhodná i pro vegetariány. Kromě vhodně zvolených potravin je ale nezbytný i dostatek pohybu. Samozřejmostí by měla být i typická japonská jídla, například sushi, polévka miso, anebo sladké brambory.

Recept MIMIFORA:

Polévka miso

Co budeme potřebovat: 40 g sezonní zeleniny nakrájené na sirky, nebo kostičky, řasu wakame (asi 5 x 5 cm), 4 lžičky miso pasty, svazek zelených natí (pórek, cibulka), 4 ks houby šii-také, 3 lžíce sezamového oleje, 1 kousek čerstvého zázvoru, 1 l zeleninového vývaru.

Příprava: Řasu vložíme do studené vody. Jakmile změkne, vyjmeme ji a nakrájíme na kousky, vodu nevyléváme. V hrnci orestujeme zeleninu, zalijeme ji vývarem, přidáme houby a pět minut vaříme. Odebereme trochu tekutiny a rozmícháme v ní miso. Snížíme teplotu a směs přidáme do polévky. Necháme ji deset minut mírně vařit, a pak přidáme zelenou nať a přilijeme vodu, v níž se máčela řasa. Přidáme šťávu z oloupaného a nastrouhaného zázvoru a můžeme servírovat.

 

Text: asm

Foto: Shutterstock.com

 

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse