vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Neobvyklá dieta: Tajemství je ve žvýkání!

8. května 2013

Neobvyklá dieta: Tajemství je ve žvýkání!

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: trávení Fletcher žvýkací dieta hubnutí dieta

preventan-mimiforum-banner

Je prokázáno, že žvýkání ulehčuje trávicím pochodům. Můžeme ale díky němu i zhubnout? Podle žvýkací či Fletcherovy diety ano. 

Žvýkat, žvýkat a zase žvýkat. A to, co požvýkat nejde, prostě vyplivnout. Tak by se dala stručně popsat dieta, se kterou slavil na přelomu 20. století velký úspěch Američan Horace Fletcher. A o její oblíbenosti svědčí i fakt, že jeho metoda měla řadu slavných přívrženců, dokonce i spisovatele Franze Kafku a Henry Jamese. Protichůdný tábor ji ale naopak považoval za šílenou.


Žvýkejte vše 32×

Celé tajemství Fletcherovy diety spočívalo ve žvýkání. Do každého sousta je třeba kousnout 32×, protože máme 32 zubů. A ještě k tomu s hlavou v předklonu. Poté je třeba hlavu zaklonit a nechat sousto spadnout do krku. Pokud to nejde, jedná se o jídlo nevhodné, a je třeba ho vyplivnout. Během let se však objevila ještě radikálnější forma – jídlo požvýkat a vyplivnout hned. Její zastánci byli přesvědčeni, že všechny důležité látky se při kousání už uvolnily, tak na co ještě potravou zatěžovat trávení.

Správná dieta – voňavá stolice dieta-zvykaci-dieta-ii-sh-nahled

Výsledkem, podle čeho se pozná, zda dietu dodržujete správně, byla podle Fletchera minimální stolice – jednou za týden či dva. A ta dle něj měla vonět, a to po teplých sušenkách. Aby své tvrzení dokázal, nosil si vlastní vzorek. „Příroda bude trestat ty, kteří nebudou žvýkat,“ to bylo jeho oblíbené tvrzení.

Jen tekutá strava škodí zdraví

Pokud byste se pro tuto dietu rozhodla, pak podle Fletchera musíte žvýkat nejen jakoukoli potravu, ale i tekutiny. Odborníci před ní ale varují – sice zhubnete, ale také si můžete vážně poškodit zdraví. Kdybyste totiž dlouhodobě žila jen z tekuté – rozžvýkané a následně vyplivnuté stravy, objevily by se potíže s polykáním i trávením. Aby střeva správně fungovala, potřebují totiž přijímat také tuhou stravu. Proto je lepší si s podobnými dietami raději nezahrávat.


MIMIFORUM zjistilo:
Zajímavosti o žvýkání

-    Trávení začíná v ústech. A to díky trávicímu enzymu ptyalinu, který se nachází ve slinách a začíná rozkládat škroby.
-    Pokud žvýkání zanedbáme, jídlo hltáme a pořádně nerozkoušeme, ptylian nemá možnost působit, a protože žaludek nemá enzymy na trávení škrobů, vede to k nadýmání a kvašení.
-    Pokud jídlo pořádně rozžvýkáte, podpoříte činnost žaludku a střev.
-    Žvýkání má vliv také na slinivku břišní. Reflexně ji totiž připravuje na produkci trávicích fermentů.
-    Když budete jíst pomalu a důsledně žvýkat, méně toho sníte. Mozek totiž rychleji zaregistruje signál sytosti.
-    Žvýkání je prospěšné, ale záleží také na složení stravy. Pokud budete jíst nezdravě, můžete žvýkat, jak dlouho chcete a ničemu tím nepomůžete. Správně sestavený jídelníček je základ.

Text: lju
Foto: Shutterstock.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse