preventan-junior-ovocny-mix-banner

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Newsletter

Chcete být informováni o novinkách z mimiforum.cz?
Zadejete zde svoji emailovou adresu.

Nejhorší jedy v potravinách: Tohle jíte!

11. ledna 2016

Nejhorší jedy v potravinách: Tohle jíte!

Kategorie: Zdraví a krása, Připojené tagy: přísady aditiva jedy éčka rakovina zdraví potraviny

preventan-mimiforum-banner

Dioxiny ve vejcích nebo mléce, akrylamid v brambůrkách, dusičnany a dusitany v zele-nině, aflatoxin v oříškách i v koření. To je jen zlomek z toho, co v potravinách jíte, aniž byste to tušila. A to nemluvíme o tom, kolik potraviny obsahují nebezpečných »éček«.

Ostropestřec Farmax Plus

Ostropestřec Plus Farmax® je přírodní přípravek z rostlinných výtažků. Obsahuje standardizovaný extrakt z plodů ostropestřce mariánského a klanoprašky čínské.

ostropestrec-plus-nahled

Doplněk stravy

 

Více ZDE

Diskutujte: Čtete si pozorně složení výrobku, než ho koupíte?


V mase, mléce, sýrech, vejcích, zelenině – v tom všem najdete nejrůznější jedy, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Vybrali jsme pro vás některé z nich!


Dioxiny

Co o nich víme: Patří k nejjedovatějším látkám a poslední dobou se o nich v médiích hojně diskutovalo – v souvislosti s německým masem a kuřaty, které se objevily i u nás. Dioxiny vznikají jako vedlejší produkt, například při výrobě herbicidů. Mohou se dostat do ovzduší i vody a kontaminovat půdu, nebo se ukládat v orgánech a tkáních živočichů. Člověk přijme 95 % dioxinů z potravy, nejvíce z mléka a mléčných výrobků, masa a ryb. Hromadí se v tukové tkáni a s věkem se jejich koncentrace v těle zvyšuje. Prochází také přes placentu a hojně bývají vyplavovány do mateřského mléka.
Co způsobují: Mohou vyvolat poškození jater, kůže, poruchy imunity i plodnosti a některá nádorová onemocnění.
Kde je najdeme: V živočišných tucích (máslo, smetana, sádlo, rybí tuk, tučné sýry), ale také v chlorem běleném papíru či plastech.

Akrylamid

Co o něm víme: O akrylamidu se v poslední době hojně mluví v souvislosti s brambůrkami, jejichž spotřeba je vysoká. Jsou u něj totiž jasně prokázány karcinogenní účinky. Tvoří se při zahřívání škrobnatých potravin bez vody, avšak s bílkem na 120 až 180º C. Ví se o něm i to, že přechází do mateřského mléka i do spermatu.
Co způsobuje: Je nechvalně známý především pro svoje rakovinotvorné účinky. Může způsobit i nervové poškození a neplodnost.
Kde ho najdeme: Bramborové lupínky, chipsy, hranolky, krekry, suchary a snídaňové cereálie.

Aflatoxin

Co o něm víme: Patří mezi jedovaté látky, které vznikají jako produkt plísní. Ty produkují jed, který má rakovinotvorné účinky. zdravi-a-krasa-jedy-v-potravinach-2-ing
Co způsobuje: Těžce poškozuje játra, může způsobit zažívací potíže nebo zhoubné nádorové bujení.
Kde ho najdete: Ořechy, mandle, arašídy, kukuřice, pepř, chilli, paprika, muškátový oříšek. Může se objevit i v mléce, pokud krávy dostávaly plesnivé krmivo.

Dusičnany a dusitany

Co o nich víme: Jsou přirozenou složkou mnoha potravin, do kterých se dostávají z půdy nebo z krmiv. Případně se mohou do jídla dostat i jako aditiva (např. rychlosůl). Jako konzervanty se přidávají do masa a masných výrobků. Pozor na šunku, která se s jejich pomocí uchovává.
Co způsobují: Zažívací potíže a rakovinné bujení.
Kde je najdete: Zelenina (hodně špenát), brambory, pitná voda, dusitany pak ve výrobcích z masa a z ryb a v některých sýrech.

Aditiva (Éčka)

Co o nich víme: Jde o velkou skupinu přídavných látek, které mají za cíl zdokonalit výrobek, především jeho vzhled a chuť. Patří sem nejrůznější barviva, sladidla, konzervanty, stabilizá-tory, zahušťovadla apod. Mezi lidmi jsou známé jako tzv. »éčka«, mají označení E a číslo, které najdete ve složení výrobku. Zatímco některá jsou zcela nevinná a přírodního původu, jiná jsou podle vědců velmi problematická a mohou přinášet zdravotní rizika.
Co způsobují: Některá jsou bezpečná, jiná mohou vyvolat nejrůznější zdravotní problémy od alergií přes hyperaktivitu, astma po poškození nervového systému. Řadu z nich vědci zkoumají pro jejich karcinogenní účinky.
Kde je najdete: Ve většině potravin, konkrétní označení je uvedeno na obalu.

Text: asm
Foto: Ingimage.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse
Váš email:
Heslo:
Horoskop
Vítáme nová miminka
Dítě Uživatelka Termín
Antonín
mamybaby14.12.2016
Jaroslav
Izabela
italka29.09.2016
Nikola
Pavla03.10.2015
Dítě Uživatelka Datum
Adam
Petra8407.11.
Lucie
lussy01.12.
Alexandr
skyline02.12.
Přidat svůj termín »
Vaše příspěvky
Vaše poslední fotopříspěvky
NÁŠ POKLAD
NÁŠ POKLAD
Od uživatele: Aleki
profilová fotka
profilová fotka
Od uživatele: Natálka Kresbová
Miláček Péťa
Miláček Péťa
Od uživatele: Petulinka
Anketa