preventan-junior-ovocny-mix-banner

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Newsletter

Chcete být informováni o novinkách z mimiforum.cz?
Zadejete zde svoji emailovou adresu.

Nebezpečná Éčka: Toto děti jedí!

29. července 2016

Nebezpečná Éčka: Toto děti jedí!

Kategorie: Děti a rodina, Připojené tagy: barviva přísady aditiva éčka děti potraviny

preventan-mimiforum-banner

Éčka se skrývají ve většině potravin. I když řada z nich není nebezpečná, existují i taková, kterým se je lepší vyhnout velkým obloukem. V některých potravinách se totiž skrývají doslova jedy. 

Éčka, přídatné látky v potravinách, dnes najdete skoro všude. Prodlužují trvanlivost, vylepšují vzhled a zvýrazňují chuť. Ne všechna Éčka jsou zdraví škodlivá, ale některým je skutečně lepší se vyhnout. Mohou totiž způsobit i vážné onemocnění, například rakovinu.

Přísady pro lepší chuť i vzhled

Nejrůznější přísady, jako jsou koření, bylinky, sůl, anebo ocet, se do potravin přidávaly po celá tisíciletí. Nároky spotřebitelů ale prudce vzrostly a žádaným artiklem se staly trvanlivé potraviny, které skvěle vypadají a mají výraznou chuť. A tak se začaly používat přídatné látky. V té chvíli nikdo neuvažoval o tom, že příliš umělých aditiv by mohlo škodit a že by některé z nich mohly být dokonce zdraví nebezpečné.

Normy existují, ale…

I když pro používání aditiv existují přísná legislativní opatření, která přesně vymezují, co se smí používat, v jakém množství a do jakých potravin, neznamená to, že se nemohou objevit nežádoucí reakce. Se vstupem do Evropské unie došlo k rozšíření seznamu povolených přídatných látek a ke znovuzavedení některých, které u nás dříve byly zakázány. Jednou z nich je cyklamát (E 952), náhradní sladidlo podezřelé z karcinogenního účinku.

MIMIFORUM zjistilo:

Pro každou přídatnou látku je však určeno tzv. ADI (přijatelná denní dávka), tedy množství, které by při denní konzumaci po celý život nemělo vést ke zdravotním rizikům. Ovšem nějak se nepočítá s tím, jich můžeme konzumovat několik dohromady a není známo, jak aditiva v těle reagují navzájem.

Co jsou to vlastně Éčka deti-a-rodina-nebezpecna-ecka-ii-sh-nahled

A co to vlastně ona aditiva, Éčka, jsou? Látky, které se přidávají se do potravin při jejich výrobě, zpracování, úpravě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy stávají její součástí. Podle své funkce, kterou plní, se dělí do dvaceti šesti skupin. Mezi ty nejznámější patří barviva, antioxidanty, konzervanty, stabilizátory či kypřící látky.

Nebezpečná Éčka

I když je povolených Éček nekonečná řada, ne všechna – jako např. E300, což je vlastně vitamín C – jsou neškodná. U zvlášť citlivých jedinců mohou vyvolat vznik nežádoucí reakce, jako je svědění, zarudnutí pokožky či kopřivka. Někdy jsou však aditiva spojována s mnohem problémy – se vznikem nádorového onemocnění či vlivem na reprodukci a vývoj miminka.

Od dusitanů po barviva

Mezi aditiva, která mohou vyvolávat nežádoucí účinky, patří např. siřičitany, dusitany a dusičnany, konzervanty a barviva. Siřičitany, které se přidávají např. do sušeného ovoce, často vyvolávají přecitlivělost, která se může projevit zarudnutím a otokem krku, ve džemech můžeme najít konzervační benzoany a parabeny, které především u dětí mohou vyvolat reakci při kontaktu s pokožkou. Aditiva navíc mnohdy šikovně maskují laciné náhražky, které se používají při výrobě potravin a velmi často se nacházejí v trvanlivých potravinách s vysokým obsahem tuků, cukrů, anebo solí.

Zákeřné glutamáty

Samostatnou kapitolou jsou glutamáty, látky zvýrazňující chuť a vůni potravin. Jednou z nejčastěji používaných je glutaman sodný, označovaný také jako MSG či E621, který se hojně vyskytuje vřadě potravin, který zvýrazňuje chuť jídel. Najdete jej např. v hotových masných jídlech, instantních polévkách, slaných pochoutkách, zeleninových a masových konzervách apod. O negativním vlivu glutamanu na zdraví vedou spory, přesto je nevhodný pro děti do tří let a pro výrobky dětské výživy je použití glutamátů zakázáno. Výsledky některých studií totiž dokazují, že na látku E621 je citlivých až 30 % lidí. Glutaman sodný je také považován za příčinu tzv. syndromu čínské restaurace, který se dostavuje během několika hodin po požití asijských jídel, která bývají na glutamáty velmi bohatá. Pozor by si měli dát především astmatici, u nichž může jeho požití, zvláště na lačný žaludek, vyvolat zvlášť citlivou reakci.

 

Text: mob

Foto: Shutterstock.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse
Váš email:
Heslo:
Horoskop
Vítáme nová miminka
Dítě Uživatelka Termín
Antonín
mamybaby14.12.2016
Jaroslav
Izabela
italka29.09.2016
Nikola
Pavla03.10.2015
Dítě Uživatelka Datum
Adam
Petra8407.11.
Lucie
lussy01.12.
Alexandr
skyline02.12.
Přidat svůj termín »
Vaše příspěvky
Vaše poslední fotopříspěvky
NÁŠ POKLAD
NÁŠ POKLAD
Od uživatele: Aleki
profilová fotka
profilová fotka
Od uživatele: Natálka Kresbová
Miláček Péťa
Miláček Péťa
Od uživatele: Petulinka
Anketa