darkove-baleni

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Newsletter

Chcete být informováni o novinkách z mimiforum.cz?
Zadejete zde svoji emailovou adresu.

Lehké recepty na nepříliš tučné sladkosti

19. srpna 2015

Lehké recepty na nepříliš tučné sladkosti

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: muffiny jahody dezert sladkost dieta recept

preventan-mimiforum-banner

Připravte si pochoutky, kterým nikdo neodolá! Třeba muffiny se zelenou kávou nebo želé s jahodovou šlehačkou!

dieta-lehke-recepty-na-sladkosti-ii-archiv-nahled Obrácené jahody se šlehačkou – smetanové želé s jahodovou šlehačkou

Co je potřeba: 200 g Šlehačky De Luxe od Mlékárny Kunín, 300 ml Čerstvého mléka od Mlékárny Kunín, 3 plátky želatiny, 2 větvičky máty, 60 g sirupu z aloe vera (možno nahradit medem), špetku soli, ½ vanilkového lusku

Na jahodovou šlehačku: 500 g jahod (300 ml čisté šťávy z jahod), 80 g moučkového cukru, 100 g Šlehačky De Luxe od Mlékárny Kunín, 3 plátky želatiny

 

Jak na to: Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. V rendlíku přivedeme k varu 200 g šlehačky s mlékem, přidáme špetku soli, větvičky máty, podélně rozkrojenou vanilku a vaříme zvolna asi 15 minut. Odstraníme mátu s vanilkou, přimícháme sirup, vymačkanou želatinu a mícháme, než se rozpustí. Necháme zchladnout, rozlijeme do formiček a necháme ztuhnout. Jahody pokrájíme, zasypeme cukrem a necháme hodinu stát. Poté je rozmixujeme, propasírujeme a nahřejeme cca na 30 °C.  Ve studené vodě necháme nabobtnat želatinu. 100 ml šlehačky zahřejeme, rozpustíme v ní želatinu a vmícháme po částech jahodový protlak. Směs nalijeme do šlehačkové lahve, uzavřeme, vpustíme do ní 2 bombičky s N2O, protřepeme a necháme v lednici asi 2 hodiny ztuhnout.  Před podáváním želé vyklopíme a navrch nastříkáme jahodovou šlehačku. Doplníme pokrájenými jahodami.

 

Muffiny se zelenou kávou


Co je potřeba: 1,5 lžíce zelené kávy s kardamomem, 300 ml podmáslí, 250 g polohrubé mouky, 2,5 lžíce kypřícího prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, 90 g nasekaných lískových ořechů, špetka mleté skořice, 1 vejce, 140 g hnědého cukru, 80 ml oleje, 12 papírových košíčků, hrubě nasekané ořechy na ozdobení.

 

Jak na to: Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si zelenou kávu – ½ čajové lžičky rozmícháme ve 4 lžících horké vody. Formu na muffiny vymažeme tukem nebo do jednotlivých mističek vložíme papírový košíček. Do misky nalijeme podmáslí a k němu vychladlou zelenou kávu. V jiné míse smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, jedlou sodou, nasekanými ořechy a mletou skořicí. V další míse utřeme do pěny vejce s cukrem a olejem. Přidáme moučnou směs a důkladně vše promícháme. Těstem naplníme plech na muffiny /plníme pouze do 2/3 výšky formičky/ a pečeme při 180°C ve střední části trouby přibližně 20 minut. Dříve než upečené muffiny vyndáme, necháme je 5 minut odpočinout ve formičkách. Muffiny můžeme na závěr ještě poprášit hrubě nasekanými ořechy.

 

Vanilkové cupcakes s čokoládovým krémem (bezlepkové)

Co je potřeba: 125 g hladké bezlepkové mouky, 1 lžička prášku do pečiva bez lepku, 125 g krystalového cukru, 1/8 lžičky xantanové gumy, ¼ lžičky sody, 125 g změklého rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 2 velká vajíčka, 2 lžíce plnotučného mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, semínka z ½ vanilkového lusku 

Čokoládový krém: 4 bílky, 300 g krupicového cukru, 450 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 200–300 g kvalitní čokolády (65–70%)

 

 

Jak na to: Formu na muffiny vyložíme košíčky. Troubu rozehřejeme na 170 stupňů.  Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a krystalový cukr. Přidáme xantanovou gumu a sodu. Poté přidejte změklý rostlinný tuk Hera máslová a dvě vajíčka. Mixujeme asi 1,5–2 minuty. Nakonec do těsta zašleháme plnotučné mléko, ke kterému jsme přidali vanilkový extrakt a semínka z vanilkového lusku. Košíčky plníme do cca ¾ jejich výšky a pečeme 20–22 minut. Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. 

Krém: Bílky vložíme do nerezové mísy a přidáme k nim krupicový cukr. Promícháme. Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu a necháme zchladnout.  Další nerezovou misku s bílkovou směsí vložíme nad vodní lázeň a šleháme. Zahříváme a šleháme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Takto připravené bílky šleháme na vysoké otáčky, dokud není směs zcela zchladlá. Vyšlehaný sníh by měl být maximálně pevný.  Ve třech dávkách zašleháme rostlinný tuk Hera máslová. Nakonec zašleháme rozpuštěnou čokoládu.

 

Text: mob

Foto:  archiv Mlékárna Kunín, Hera

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse
Váš email:
Heslo:
Horoskop
Vítáme nová miminka
Dítě Uživatelka Termín
Antonín
mamybaby14.12.2016
Jaroslav
Izabela
italka29.09.2016
Nikola
Pavla03.10.2015
Dítě Uživatelka Datum
Lucie
lussy01.12.
Alexandr
skyline02.12.
Adam
Karel12.12.
Přidat svůj termín »
Vaše příspěvky
Vaše poslední fotopříspěvky
NÁŠ POKLAD
NÁŠ POKLAD
Od uživatele: Aleki
profilová fotka
profilová fotka
Od uživatele: Natálka Kresbová
Miláček Péťa
Miláček Péťa
Od uživatele: Petulinka
Anketa