uromax-brusinka-zdarma

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Newsletter

Chcete být informováni o novinkách z mimiforum.cz?
Zadejete zde svoji emailovou adresu.

Kravské mléko pro zdraví: Co může způsobit?

24. dubna 2016

Kravské mléko pro zdraví: Co může způsobit?

Kategorie: Děti a rodina, Připojené tagy:

preventan-mimiforum-banner

Jste přesvědčena, že když denně vypijete litr kravského mléka, děláte tak něco pro své zdraví? Pak si přečtěte, co všechno tvrdí odborníci. Mléko totiž podle nich není zdaleka tak nevinné a zdravé, jak se říká…

Alergie, astma, trávicí potíže, ekzémy, ale i bolesti hlavy či migrény – to vše může mít na svědomí kravské mléko, říkají nejnovější vědecké výzkumy. Jeho konzumace se vždy doporučovala kvůli dostatku vápníku a bílkovin a tedy jako prevence osteoporózy. Pomalu, ale jistě se ukazuje, že jeho pravidelné pití není zdaleka tak zdravé, jak se říká. A nejen u dětí. Přinášíme vám některé poznatky odborníků, co všechno může zdánlivě nevinné kravské mléko způsobit.

 

Intolerance laktózy

Hlavní potíž, která se v souvislosti s konzumací mléka objevuje, je, že obsahuje mléčný cukr – laktózu. Jenže aby ji lidské tělo mohlo strávit, potřebuje k tomu enzym laktázu, který ji štěpí na dva jednoduché cukry. Ovšem v případě, že laktáza v těle chybí, ukládá se nestrávený mléčný cukr v tlustém střevě, kde kvasí a způsobuje nadýmání, plynatost, průjmy či bolesti břicha. Mluvíme o intoleranci laktózy. Nejedná se o alergii na mléko, ale přesněji o metabolickou poruchu štěpení mléčného cukru, která se může projevit kdykoliv během života. Podle odhadů u nás trpí určitou mírou intolerance laktózy 15 až 20 % obyvatel, kteří o tom mnohdy ani nevědí.

 

Alergie na mléko

Na rozdíl od intolerance laktózy je alergie na mléčnou bílkovinu klasickou potravinovou alergií (je jednou z nejčastějších u dětí). Projevuje se jak trávícími, tak i dýchacími problémy, doprovázet ji mohou kožní reakce (ekzémy, kopřivky). V případě, že se alergie prokáže, je třeba ze stravy vyřadit všechny mléčné výrobky.

 

Kasein, s nímž si tělo neporadí

Hlavní bílkovinou kravského mléka je kasein (tvoří asi 80 % všech mléčných bílkovin). Problém ale spočívá v tom, že velká většina lidí má s jeho trávením problémy (u dětí je to až 60 %). Kasein se totiž rád sráží, a tak z něj v žaludku vznikne jakýsi gel, který se dostane do tenkého střeva. Je-li ho příliš, brání tělu vstřebávat živiny a způsobuje ubývání zdravé bakteriální flóry. Trávení kaseinu je složité, a pokud si s ním tělo neporadí, dráždí tkáně a podporuje vnímavost na alergeny. Proto se někteří odborníci domnívají, že právě kasein provokuje vznik ekzémů, astmatu, zhoršuje autoimunitní onemocnění (např. lupus či revmatickou artritidu), a také zvyšuje tvorbu hlenu.

 

Srdeční problémy, bolesti hlavy, migrény

Některými vědci jsou mléku připisovány i další zdravotní problémy. Enzym xantin oxidázu nedokáže tělo u průmyslově zpracovaného mléka zcela vyloučit, dostává se do krevního oběhu a ohrožuje srdce. Pokud konzumujete sýry, pozor na tyramin. Jde o mléčnou bílkovinu, která vzniká při zrání sýrů a jsou jí přičítány problémy s migrénami a bolestmi hlavy. Někteří vědci jdou ještě dál a spojují konzumaci mléka se vznikem některých druhů rakoviny. Třeba Španělé tvrdí, že pití mléka až o 300 % zvyšuje riziko vzniku rakoviny konečníku.

 

Mléko a děti deti-a-rodina-kravske-mleko-2

Někteří vědci jsou toho názoru, že konzumace mléka ohrožuje na zdraví děti i dospělé. Jistý americký lékař sestavil tabulku deseti nejčastějších problémů, které v případě pití mléka ohrožují děti. Jsou to: alergie, diabetes I. typu, anemie (z nedostatku železa), akné, nižší inteligence, revmatická artritida, sensitivita, zubní kazy, časný výskyt aterosklerózy a infekční choroby. Dětem do jednoho roku se pití kravského mléka nedoporučuje vůbec, řada odborníků se přiklání k názoru, že je ideální zůstat na umělém mléce až do tří let věku. I později však platí – raději méně, než více…

 

MIMIFORUM zjistilo:

6 důvodů, proč si dát pozor na kravské mléko

● 18 % všech potravinových alergií má na svědomí kravské mléko.

● Obsahuje mléčný cukr – laktózu, může způsobit nesnášenlivost a s ní související zdravotní problémy.

● Obsahuje bílkovinu kasein, kterou však spousta lidí tráví špatně nebo vůbec, a tak nadměrně zatěžují játra. To vše má za následek vyšší riziko vzniku alergií, astmatu, ekzémů i autoimunitních onemocnění.

● Může obsahovat viry a bakterie, z toho důvodu se vůbec nedoporučuje konzumace nepasterizovaného kravského mléka.

● Kromě bakterií se v mléce mohou objevit i zbytky dalších látek, kterými jsou krávy krmeny – růstových hormonů, antibiotik, těžkých kovů, pesticidů a herbicidů.

● Způsobuje zahlenění, a to nejen v dutinách, ale i ve střevech. Pokud jste nachlazení, mléko byste pít neměli, jinak se hlenů a ucpaného nosu jen tak nezbavíte.

 

Text: mob

Foto: Ingimage.com, Dreamstime.com

 

Navštivte nás na Facebooku a podělte se s námi o zajímavosti z Vašeho života!

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse
Váš email:
Heslo:
Horoskop
Vítáme nová miminka
Dítě Uživatelka Termín
Antonín
mamybaby14.12.2016
Jaroslav
Izabela
italka29.09.2016
Nikola
Pavla03.10.2015
Dítě Uživatelka Datum
Martin
jarinka26.06.
Přemysl
jesenka3323.08.
Kryštof
marguaret05.06.
Přidat svůj termín »
Vaše příspěvky
Vaše poslední fotopříspěvky
NÁŠ POKLAD
NÁŠ POKLAD
Od uživatele: Aleki
profilová fotka
profilová fotka
Od uživatele: Natálka Kresbová
Miláček Péťa
Miláček Péťa
Od uživatele: Petulinka
Anketa