vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Hubneme s dýněmi

30. října 2013

Hubneme s dýněmi

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: dýně halloween hubnutí dieta recept

preventan-mimiforum-banner

Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. Kromě toho, že jsou krásnou dekorací, jsou zdravé, plné vitaminů a minerálů, a také nízkokalorické. Přímo ideální pro dietu. 

Ostropestřec Farmax Plus

Ostropestřec Plus Farmax® je přírodní přípravek z rostlinných výtažků. Obsahuje standardizovaný extrakt z plodů ostropestřce mariánského a klanoprašky čínské.

ostropestrec-plus-nahled

Doplněk stravy

 

Více ZDE

Jeden ze symbolů podzimu a v zahraničí hlavně aktuálního Halloweenu, to je dýně. Jenže kromě toho, že ji můžeme obdivovat jako výzdobu u domů i zahrádek, je dýně skvělá i na dietu. Odborníci ji doporučují nejen lidem, kteří chtějí zhubnout, ale i všem, kdo mají problémy s ledvinami.

 

Dýně plná vitaminů

Velkou výhodou dýně je vysoký, až 90 %, obsah vody, a také vysoký podíl vlákniny. Kromě toho obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Především vitamin C, vitaminy skupiny B (B1 a B2), kyselinu pantotenovou a nikotinovou či minerály železo, hořčík, draslík a měď.

 

MIMIFORUM zjistilo:

Dýně a dieta

-          Je nízkokalorická. 100 g dýně obsahuje zhruba 14 kalorií.

-          Díky vysokému obsahu vody působí močopudně a čistí ledviny.

-          Obsažená vláknina zasytí, navíc zrychlí peristaltiku střev a zlepší trávení.

-          Působí detoxikačně. Na obsaženou vlákninu se vážou toxiny, které se pak vylučují z těla ven. Dokáže vyčistit organismus od toxických látek.

-          Obsahuje lipolytický enzym, který napomáhá štěpení tuků. Ty jsou pak vylučovány z těla ven.

 

Dýně v kuchyni dieta-hubneme-s-dynemi-ii-sxc-nahled

Dýně by se na podzim měla stát pravidelnou součástí jídelníčku. Je nejen zdravá a dietní, ale také velmi chutná – pokud najdete dobrý recept. Přinášíme dva tipy, jak ji v kuchyni upravit. Jako přílohu, anebo výbornou polévku.

 

Dýňová kaše

Zhruba 20 dkg oloupané a nakrájené dýně hokkaidó vaříme se třemi bramborami doměkka. Jakmile změkne, slijeme vodu, přidáme žloutek a chvíli povaříme. Dochutíme solí a rozmarýnem, pošťoucháme, anebo mixujeme na kaši. Podáváme jako přílohu k masu.

 

Dýňová polévka

Dýni oloupeme, nakrájíme na kousky. Přidáme nakrájenou cibuli, poté celer a mrkev, vše krátce orestujeme na olivovém oleji. Podlijeme vodou a přidáme koření – kari, chilli, drcený kmín a sůl, mletý pepř, bobkový list, tymián a nakonec zeleninový bujon. Vaříme, dokud není zelenina měkká. Poté vyjmeme bobkové listy a rozmixujeme. Dle požadované konzistence můžeme přidat vodu. Do hrnce hotové polévky můžeme vmíchat celou zakysanou smetanu, anebo přidat lžíci přímo do talíře.

 

Text: ino

Foto: Sxc.hu

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse