vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Houbařská sezóna: Malý průvodce

19. srpna 2013

Houbařská sezóna: Malý průvodce

Kategorie: Téma týdne, Připojené tagy: muchomůrka otrava děti houby les

preventan-mimiforum-banner

Druhá vlna houbařské sezóny je tady. Proto přinášíme malý manuál jak správně houby sbírat a jakým se raději zcela vyhnout. 

Esenciální fosfolipidy forte

·    Doplněk stravy.
·    Esenciální fosfolipidy.
·    Obohaceno o vitamin E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
·    Obohaceno o vitaminy skupiny B, které přispívají k normální činnosti nervové soustavy, imunitního systému a přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání.

esencialni-fosfolipidy-forte

Doplněk stravy

Více ZDE

Druhá vlna houbařské sezóny je tu. Zatímco ta první probíhá od poloviny května do poloviny července, druhá vypukne v polovině srpna a trvá zhruba do října. Houby jsou dietní. Obsahují až 95 % vody, a tedy minimum kalorií. Kromě toho jsou zdravé, protože obsahují řadu vitaminů, minerálů a kvalitních bílkovin, ale také se o nich ví, že jsou hůře stravitelné. Přesto patří k vítaným zpestřením jídelníčku. Jak je správně sbírat a na co si dát pozor?

MIMIFORUM zjistilo:

Děti a houby

Odborníci doporučují se houbám ve stravě předškolních dětí zcela vyhnout. Nejen, že jsou těžko stravitelné a mohou způsobit trávicí problémy, ale umějí vyvolávat alergie, a to dokonce kombinované, které se pak velmi těžko léčí. Rozhodně by houby neměly být pravidelnou součástí dětského jídelníčku a zcela nevhodné jsou pro děti do tří let.

Sbírejte jen známé houby

Sbírejte jen houby, které dobře znáte, varují odborníci. Každou houbařskou sezonu totiž provázejí otravy z hub, na které několik lidí zemře. V našich krajinách roste zhruba dva tisíce druhů hub, z toho je kolem sto druhů jedovatých a pět dokonce smrtelně jedovatých. Mezi nehorší otravy patří ty způsobené muchomůrkou zelenou, která se nejčastěji zaměňuje se žampiony, holubinkami a bedlami. Je velmi nebezpečná v tom, že pokud prvotní příznaky otravy a nevolnosti překonáte, začne poškozovat játra a ledviny. Do týdne pak nastává smrt.

MIMIFORUM zjistilo:

Další prudce jedovaté houby

-          Muchomůrka tygrovaná. Často se zaměňuje s muchomůrkou růžovkou, anebo šedivkou. Jed způsobuje psychotropní otravy a může začít působit už do půl hodiny po konzumaci. Extrémně nebezpečná je pro kardiaky.

-          Závojenka olovová. Můžete si ji splést s mladým hřibem dubovým, ale i se žampiony. Je prudce jedovatá a otrava bývá smrtelná.

-          Čechratka podvinutá. Nejčastěji se zaměňuje s ryzci a je nebezpečná v tom, že může způsobit prudkou alergickou reakci, která bývá smrtelná.

-          Muchomůrka jízlivá. Lze ji zaměnit se žampiony, proto je třeba dát velmi dobrý pozor. Otrava je smrtelná a probíhá podobně jako u muchomůrky zelené.

Tipy MIMIFORA:

Malý manuál na správný sběr hub

tema-tydne-houbarska-sezona-ii-sh-nahled -          Houby sbírejte ráno. Nejen, že ještě nejsou vysbírané dalšími houbaři, ale plodnice nejsou tolik zapařené.

-          Sbírejte jen zdravé houby. Odborníci nedoporučují sbírat houby staré, plesnivé, či vlhké, a to ani tehdy, když napadenou část odkrojíte. Mohou v nich totiž zůstat toxiny. Nevhodné jsou též houby červivé.

-          Používejte košík. V taškách a sáčcích se houby rychle zapařují, mačkají a lámou. Vhodné je proto vyrazit do lesa s košíkem. V zapařených houbách se množí bakterie a kazí obsažené bílkoviny. Mohou pak vyvolat zdravotní problémy.

-          Houby neodřezávejte. Houby se nedoporučuje odřezávat nožem, vhodné je je opatrně vykroutit. Na místě je hned očistěte nožem. Vzniklou jamku po houbě zakryjte trávou či mechem, aby nevyschlo podhoubí.

-          Houby uchovejte v chladu. Zdravé čerstvé houby mohou vydržet až týden, ale je třeba je uchovávat v chladu, a to v lednici, např. v papírovém sáčku. Hotové jídlo z hub neohřívejte, raději připravte vždy čerstvé.

 

Text: mob

Foto: Shutterstock.com

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse