7. října 2019
Láska, nebo rodina? Vyplatí se vztah jen kvůli dětem?
Na otázku, zda se vyplatí držet vztah jen kvůli dětem, neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží totiž
4. září 2019
Problém: Matka chce řídit náš vztah!
Případů, kdy chce matka řídit život svému dospělému dítěti, je víc, než si myslíte. I když jste dos

4. srpna 2015
Hlavní důvody, proč si dopřát zelenou kávu
Kategorie: Zdraví a krása, Připojené tagy: Zelená káva zdraví tuky hubnutí dieta
Je dobrá, zdravá a můžete po ní i zhubnout. Po jídle totiž stimuluje organismus, který rychleji začne využívat již uložené tukové zásoby. A to není jediný důvod, proč si dopřát zelenou kávu!
Výtažky ze semen zelené kávy obsahují látky, které dokážou povzbudit, podpořit spalování tuků a příznivě ovlivnit celkový zdravotní stav. Díky tomu, že jde o kávu nepraženou, jsou v ní zachovány všechny zdraví prospěšné látky, neboť pražením se obsah těchto látek snižuje, zde zejména o některé esenciální kyseliny.
Síla zelené kávy
Chemické složení zelené kávy ovlivňuje mnoho faktorů, zejména botanický druh, na kterém významně závisí obsah kofeinu. Arabika obsahuje v průměru 1,2 %, robusta 2,2 % a arabusta 1,7 % kofeinu v sušině. Kofein ale není jediná důležitá a zdraví prospěšná látka v kávě. Zelená káva dále obsahuje 10 –15 % bílkovin, 10 – 15 % tuku, 6 – 12 % sacharidů, především sacharózu, 0,3 – 2,8 % kofeinu a 9 – 12 % vody. Zbytek tvoří vláknina, třísloviny, organické kyseliny a další látky.
Zdroje z přírody – „zelená“ vede
Pro naše tělo jsou důležité antioxidanty. Ty se nacházejí hlavně v rostlinných potravinách, které mají výrazné barvy (purpurová, červená, zelená, modrá, žlutá). Patří k nim i zelená káva, obsahující zelené barvivo, které brání ukládání degenerativních látek, zmírňuje srdeční bolesti, působí kompenzačně při vysokém krevním tlaku, projevech vyčerpání a malátnosti, při vředech, cystách i očních onemocněních. K nejdůležitějším antioxidantům patří vitaminy, třísloviny, flavonoidy a karotenoidy.
Káva útočí na vnitřní tuk
Zelená káva je bohatá na kyselinu chlorogenovou, která snižuje vstřebávání glukózy z tenkého střeva a reguluje uvolňování glukózy z jater do krevního oběhu, čímž přispívá ke spalování tuků a jejich využití jako zdroj energie. Čím je káva kvalitnější, tím vyšší je v ní podíl této kyseliny. Tradiční káva obsahuje 3 – 6 % této kyseliny, zatímco zelená káva 39 %. Klinickými studiemi bylo potvrzeno, že tento tukožrout spolu s kofeinem mohou přispět ke snižování vstřebávání cukru, a tím přeměně jeho nadbytku v těle na tuk. Tento vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku nebo ledviny a tím zvyšuje riziko vzniku cukrovky nebo kardiovaskulárních chorob.
Hubnutí s ní je snazší
Zelená káva obsahuje kromě dále kyselinu kávovou, vitamin C, chrom a draslík. Tento blahodárný koktejl urychluje metabolismus, a tím i spalování tuků. Výzkumy potvrdily, že je vitamin C přítomen i u tvorby hormonů v nadledvinkách, které následně odbourávají tuky. V kombinaci s kofeinem „céčko“ dokáže výrazně zvýšit také výkonnost, což vede k efektivnějšímu hubnutí. Chrom zase mírní chuť na jídlo. Abyste si mohli zelenou kávu kdykoliv jednoduše připravit, vsaďte na prodejny zdravé výživy a vyzkoušejte instantní kávovinové nápoje, jejichž základ tvoří kromě kávy také Čekanka lékařská. A pozor! Některé látky mohou účinky zelené kávy dokonce zesílit. Např. zelená káva s kardamomem – toto koření se přidává nejen pro chuť, ale také kvůli podpoře trávení. Kardamom totiž působí proti žaludečním potížím. Milovníci kávy s mlékem ocení i to, že kardamom neutralizuje schopnost mléka vytvářet hlen a zanášet tak organismus.
Text: mob
Foto: archiv redakce
Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!