10. září 2018
Škola a první nemoci. Jak je zvládnout?
S nástupem do škol a školek začínají na děti nemilosrdně útočit nejrůznější virózy. Zejména první s
23. srpna 2018
Děti a stres ze školy: Jak je uklidnit?
První školní den přijde každým dnem a vy přemýšlíte, co bude dál. Pravou ruku jste trénovali tak dl

15. dubna 2015
Domácí mléčné výrobky: Jak si je vyrobit?
Kategorie: Dieta, Připojené tagy: tvaroh máslo mléko recept sýr
Chcete si dopřát mléčné výrobky bez zbytečné chemie a konzervantů? Pak si vyrobte svoje vlastní! Přinášíme několik snadných a ověřených receptů.
Domácí lučina
Co je potřeba: 500g bíleho jogurtu, 1 smetana ke šlehání
Jak na to: Jogurt a smetanu smícháme. Do cedníku vložíme plátýnko, na něj nalijeme směs a dáme do chladničky nejlépe na 24 h odpočinout. Stačí ale i přes noc. Druhý den máme skvělé domácí žervé, které si můžeme ještě dochutit, například pažitkou, česnekem či bylinkami.
Domácí máslo
Co je potřeba: 250 ml smetany ke šlehání
Jak na to: Smetanu nalijeme do vysoké misky a šleháme šlehačem. Nejdříve vznikne šlehačka, ale šleháme dál. Začnou se tvořit hrudky. Jakmile se utvoří syrovátka (nažloutlá voda), je hotovo. Hmotu dáme na cedník, přes který jsme položili plátýnko. Propláchneme vodou, zatočíme a vyždímáme. Dáme do misky a v lednici necháme ztuhnout přes noc.
Jogurt v peřině
Co je potřeba: 2 litry mléka, 1 neslazená Tatra, 1 Salko, 1 velký hustý bílý jogurt
Jak na to: Mléko nalijeme do většího hrnce a za občasného míchání pomalu přivedeme k varu. Odstavíme, a jakmile teplota klesne cca na 40°C, přidáme ostatní ingredience, které šleháme asi 10 minut. Nalijeme do sklenic, uzavřeme víčkem, zabalíme do peřiny či deky, kde necháme do rána (cca 12 hodin) zhoustnout.
Domácí jogurtová zmzlina
Co je potřeba: 1 hustý bílý jogurt, 2 skleničky ovoce (může být mražené), 1 vanilkový cukr, 2 lžíce mléka, 1 lžíce vody, cukr moučka dle chuti
Jak na to: Ovoce rozmixujeme, je-li se zrníčky, pak ještě propasírujme. Přidáme jogurt s vanilkovým cukrem a promícháme. Poté přidáme mléko s vodou a nakonec cukr. Hotovou směs nalijeme do formiček na zmrzliny nebo do kelímku od jogurtu a dáme do mrazničky.
Domácí tavený sýr
Co je potřeba: 1 netučný tvaroh ve vaničce, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička rozpuštěného másla, sůl
Jak na to: Tvaroh smícháme s jedlou sodou a necháme 15 minut odležet. Změní tvar i konzistenci. Promícháme, přidáme lžičku rozpuštěného másla, osolíme dle chuti. Můžeme přidat šunku, česnek apod. dle libosti. Necháme odležet v lednici.
Text: ino
Foto: Shutterstock.com
Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!