blackfriday

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Newsletter

Chcete být informováni o novinkách z mimiforum.cz?
Zadejete zde svoji emailovou adresu.

Co nevíte o konzervách: Je třeba dobře vybírat!

17. září 2015

Co nevíte o konzervách: Je třeba dobře vybírat!

Kategorie: Zdraví a krása, Připojené tagy: Konzerva vaření jidlo zdraví maso

preventan-mimiforum-banner

Jak je to s konzervami, je vhodné je občas zařadit do jídelníčku? A podle čeho vybírat tu kvalitní? Zjišťovali jsme odpovědi na nejčastější otázky. 

Když se vám stane, že nestíháte uvařit, anebo rozmrazit maso, je dobré mít v záloze masovou konzervu. Jak to s nimi ale je? Mohou konzervy děti, neškodí zdraví, jak je správně vybírat a skladovat? Na nejčastější otázky odpovídá vedoucí výroby a technolog českých konzerv Rekord, Daniel Roučka.


Jaké konzervy jsou vhodné i pro děti?


Pro maminky a dětské strávníky jednoznačně doporučujeme kuřecí maso – vyrábí se ze spodních kuřecích steaků – část nad paličkou „kýta“ zadního stehna. Kuřecí maso je oproti vepřovému méně tučné, a tak na sebe méně váže sůl a koření, nemůže se tedy stát, že by bylo pro děti přesolené nebo překořeněné.


Může se i neotevřená konzerva zkazit?


Pokud je výrobek v uzavřeném obalu z výroby, nemusíte mít žádnou obavu, že by došlo ke zkažení například převozem v autě, skladováním mimo ledničku při běžných teplotách. Výrobky se sterilují a konzervují při teplotě 121°C, kterou nemáte šanci v domácnosti dosáhnout. Maso se tím konzervuje a vydrží bez známek změny kvality minimálně tři roky, které garantuje výrobce jako datum minimální trvanlivosti. Vysokou teplotou dochází také ke sterilaci masa a ke zničení všech mikroorganismů, sporů a veškerých nežádoucích látek, které běžným vaření a ani domácí úpravou není možné zničit, a tak se maso rychle kazí. Navíc je při výrobě konzerv Rekord dodržena tradiční česká receptura, která splňuje nároky i těch nejnáročnějších spotřebitelů.

 

Jak konzervy správně uchovávat a je bezpečné jíst rezavé konzervy?


Konzervy je potřeba uchovávat na chladném a suchém místě. Plechu, ze kterého jsou právě obalové materiály vyráběny, neprospívá střídání teplot. Navíc každý kov, i po své potravinářské úpravě, obsahuje nepatrné mikroskopické trhlinky, kvůli kterým se při vyšší vlhkosti může tvořit rez. Rezavé konzervy by měly být raději vyřazeny. Ovšem úplné  prorezavění obalového materiálu a napadení obsahu rzí by trvalo minimálně 10 let. Dále je potřeba se vyvarovat přímému slunečnímu záření, ideální pro skladování je běžná pokojová teplota do 27°C. Při správném skladování (chlad, sucho, vlhkost do 70%) a bez známek poškození obalu a znehodnocení obsahu konzerva zaručeně vydrží minimální dobu trvanlivosti, která je tři roky.

 

Mohu masovou konzervu považovat za plnohodnotné maso?


Ano, masovou konzervu můžete považovat za plnohodnotné maso. Proces je stejný jako běžné vaření. Z masa se sterilací uvolní voda, tedy vznikne vaření ve vlastní šťávě a veškeré cenné látky, jako jsou bílkovin, vápník a další látky, kvůli kterým maso jíme, jsou i v masu z konzervy zachovány. Vynikne chuť a vůně dušeného masa.

 

Jaký je rozdíl mezi konzervou s masem a masem ve vlastní šťávě?  zdravi-a-krasa-co-nevite-o-konzervach-ii-archiv-nahled 


Nejdříve trocha legislativy (příklad dáme na vepřovém mase), která říká:  Nejnižší kategorií s nejnižší cenou jsou konzervy s názvem například vepřová konzerva nebo vepřové v konzervě. Tento druh musí při vstupu do výroby obsahovat minimálně 30 % vepřového masa (čistá svalovina) v jakémkoliv stavu – kousky, plátky nebo maso rozemleté, nikoliv však mechanicky opracované. Střední kvalitu představuje konzerva, která se jmenuje vepřové maso, u tohoto výrobku musí být použito při vstupu do výroby 50 % vepřového masa (čistá svalovina) v jakémkoliv stavu. Vyšší kvalitu zpracování i obsahu masové konzervy zajistí výrobek s názvem vepřové maso ve vlastní šťávě. U takové konzervy musí být při vstupu do výroby použito minimálně 70 % vepřového masa (čistá svalovina) v jakémkoliv stavu – kousky, plátky nebo maso rozemleté, nikoliv však mechanicky opracované. U tohoto druhu je potřeba dávat pozor na výrobky, které mají zákazníky mást a ve svém názvu nemají obsaženo slovo maso (např. vepřové ve vlastní šťávě). Při výrobě konzerv s tímto zkráceným názvem je použito 50 % masa a zbylých 20 % jsou suroviny mechanicky opracované.  Jednoznačně je potřeba číst etikety a raději hledat opravdu kvalitní masovou konzervu s názvem „vepřové maso ve vlastní šťávě“.

 

Text: asm

Foto: Freeimages.com, archiv Rekord

 

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse
Váš email:
Heslo:
Horoskop
Vítáme nová miminka
Dítě Uživatelka Termín
Antonín
mamybaby14.12.2016
Jaroslav
Izabela
italka29.09.2016
Nikola
Pavla03.10.2015
Dítě Uživatelka Datum
Adam
Petra8407.11.
Lucie
lussy01.12.
Alexandr
skyline02.12.
Přidat svůj termín »
Vaše příspěvky
Vaše poslední fotopříspěvky
NÁŠ POKLAD
NÁŠ POKLAD
Od uživatele: Aleki
profilová fotka
profilová fotka
Od uživatele: Natálka Kresbová
Miláček Péťa
Miláček Péťa
Od uživatele: Petulinka
Anketa