vyhrajte-s-preventanem

jpg3encyklopedie-banner

banner-folgravid3

Tipy
Čínské polévky. Hubne se po nich či spíše škodí?

8. října 2014

Čínské polévky. Hubne se po nich či spíše škodí?

Kategorie: Dieta, Připojené tagy: čínská polévka glutamát sodný éčka hubnutí dieta

preventan-mimiforum-banner

Zdravé sice nejsou ani trochu, naopak mohou tělu ještě uškodit, avšak i přesto je řada lidí vyhledává. Třeba právě proto, že je zasytí, a přitom obsahují málo kalorií. Na konzumaci čínských instantních polévek je dokonce založena i dieta.

Obsahuje jen mimimum cukru a tuku, takže se po ní nepřibere, přitom dobře zasytí. To jsou hlavní důvody, proč řada lidí podlehla dietě, která je založena jen na konzumaci čínských polévek ze sáčku. Odborníci před tím ale varují. Pokud je jíte často, rozhodně vám neprospějí. Naopak zdraví mohou jen uškodit.

 

Pro tělo jsou nevhodné

Je asi jasné, že čínská polévka nebude obsahovat vyvážený poměr živin a nedodá tělu to, co potřebuje. Proto je její dlouhodobá konzumace zcela nevhodná. Instantní polévky obsahují především velké množství soli a řadu Éček, především látky na zvýraznění chuti. Mezi ně patří velké množství glutamanu sodného. Naopak jsou velmi chudé na potřebné bílkoviny a tuky a vitaminy s minerály byste v nich hledala jen stěží.

 

MIMIFORUM zjistilo:

Nebezpečný glutamát

Oblíbenou přísadou v čínských jídlech je glutaman sodný, označovaný také jako MSG či E621, který zvýrazňuje chuť jídel. O negativním vlivu glutamanu na zdraví vedou spory, přesto je zcela nevhodný pro děti do tří let a i dospělí by měli být opatrní. Výsledky některých studií dokazují, že na látku E621 je citlivých až 30 % lidí. Glutaman sodný je také považován za příčinu tzv. syndromu čínské restaurace, který se dostavuje během několika hodin po požití asijských jídel, která bývají na glutamáty velmi bohatá. Pozor by si měli dát především astmatici, u nichž může jeho požití, zvláště na lačný žaludek, vyvolat nepříjemnou reakci.

 

Jídlo plné chemie dieta-cinske-polevky-ii-sxc-nahled

Čínské instantní polévky mnohdy odborníci označují za »chemický koktejl«. Jsou umělé, plné aditiv, skutečnou zeleninu a maso neviděly ani z rychlíku. Věci, které by prospívaly zdraví, neobsahují prakticky žádné. Jedinou výhodou je, že dokáží zasytit a nejsou příliš kalorické. Právě proto se objevila i dieta, která je založena na výhradní konzumaci instantních čínských polévek. Nechcete-li si však organismus a trávení zcela rozhodit a svému zdraví uškodit, vyhněte se této hubnoucí kúře obloukem.

 

MIMIFORUM zjistilo:

Přísady, které vedou k rakovině

Mezi další látky často obsažené v čínských instantních polévkách patří E 320 a E 321, či také Butylhydroxyanisol (BHA) a Butylhydroxytoluen (BHT). Jde o látky proti žluknutí tuků, které podle mnohých mohou být velmi nebezpečné. Mluví se totiž o jejich pravděpodobné karcinogenitě.

 

Text: ino

Foto: Sxc.hu

5 Posledních příspěvků v diskusi

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstoupit do diskuse >>

Související články a diskuse