7. října 2019
Láska, nebo rodina? Vyplatí se vztah jen kvůli dětem?
Na otázku, zda se vyplatí držet vztah jen kvůli dětem, neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží totiž
4. září 2019
Problém: Matka chce řídit náš vztah!
Případů, kdy chce matka řídit život svému dospělému dítěti, je víc, než si myslíte. I když jste dos

23. září 2016
Celozrnné pečivo: Toto o něm nevíte!
Kategorie: Dieta, Připojené tagy: Celozrnné pečivo vláknina zdraví dieta
Celozrnné pečivo není zdaleka všechno stejné, a tak je potřeba dobře vybírat. Některé se totiž dobarvuje. Když však budete jíst to správné, pomůžete nejen štíhlé linii, ale i svému srdci. Dětem však jeho pravidelná konzumace naopak neprospívá.
Diskutujte: Jak často jíte celozrnné pečivo?
Říká se o něm, že je zdravé. Je dobrým zdrojem vlákniny, a tak se téměř všude dočtete, že je ideální pro všechny, kdo si chtějí udržet štíhlou linii. Jenže nic není tak jednoznačné, jak se může zdát. Ne každé pečivo se zrníčky je celozrnné a kvalitní. Navíc tyto výrobky se rozhodně nedoporučují dávat denně dětem. Zjistili jsme pár zajímavostí, které jste možná o celozrnném pečivu nevěděla.
Pečivo se dobarvuje
Dejte dobrý pozor na to, co kupujete. To, že je pečivo tmavé či posypané zrníčky, neznamená, že je celozrnné. Aby se tak výrobek dal skutečně označit, musí obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky. To, že jde skutečně o tento druh pečiva, pak poznáte podle zrníček a slupek, která v něm najdete – při kousnutí či rozpůlení. Pokud je zrníčky jen posypané, jde o jiné pečivo, například vícezrnné, cereální apod. Je dobré si uvědomit, že tato označení neznamenají, že jde o celozrnný výrobek. Pozor také na tmavé pečivo. Výrobci našli řadu fíglů, jak lépe prodávat, a tak výrobky často dobarvují – bílou mouku např. karamelem či praženým žitem. S celozrnným pečivem však nic společného nemají.
Dětem neprospívá
Je zdravé, a tak ho budeme jíst doma všichni! To si řeknou nejedni rodiče a svým malým potomkům vymění rohlíky z bílé mouky za »zdravý« rohlík. Tím si ale mohou zadělat na pořádné problémy. Zatímco dospělým dostatek vlákniny prospívá, dětem její přemíra škodí. Jejich trávicí systém si s ní neumí poradit, a tak se mohou objevit průjmy, bolesti břicha a další potíže. Proto by podle odborníků měly děti do deseti let jíst převážně pečivo z bílé mouky a celozrnné si dopřát maximálně třikrát týdně.
MIMIFORUM zjistilo:
Vláknina v číslech
-
Doporučená denní dávka vlákniny pro dospělého je 25 až 35 g.
-
Průměrný Čech sní denně 11 až 15 g vlákniny, což je méně než polovina doporučené denní dávky.
-
Až 80 % Čechů jí vlákniny o polovinu méně, než by potřebovalo.
-
Pouze 2 % lidí u nás konzumuje dostatek vlákniny.
Pečivem ke štíhlé linii
Celozrnné pečivo je velmi bohaté na obsah vlákniny. Ta pomáhá při hubnutí a při udržování štíhlé linie. Umí totiž vázat vodu, nabobtnat a navodit pocit sytosti. Podmínkou ale je, že se musí dostatečně zapíjet, a tak je dodržování pitného režimu víc než důležité. Potraviny s vyšším obsahem vlákniny rychleji zasytí, a přitom mají méně energie, podporují zažívání, snižují chuť k jídlu a urychlují vyprazdňování. Proto jsou pro dietu nepostradatelné. Kousek celozrnného pečiva by proto u snídaně neměl chybět.
Celozrnné pečivo chrání srdce
Nikdo nepochybuje o tom, že skutečné celozrnné pečivo je zdravé. Finští vědci ale tvrdí, že také pomáhá chránit srdce. Prokázali, že ženy, které si ho dopřávaly pravidelně, trpěly mnohem méně častěji nemocemi srdce a cév a měly mnohem nižší riziko vzniku a rozvoje aterosklerózy. Nizozemští vědci k tomu přidali další zajímavou skutečnost – vyšší konzumace celozrnného pečiva údajně snižuje riziko vzniku astmatu. Proč tomu tak je, je zatím součástí dalšího výzkumu.
Text: lju
Foto: Shutterstock.com
Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!